OGORČENA HUMANITARKA

Bivša manekenka proziva Madonnu i Angelinu Jolie

07.02.2013 u 18:18

Bionic
Reading

Tasha de Vasconcelos, bivša menekenka, glumica i humanitarka iz Mozambika, na otvorenju projekta svoje dobrotvorne udruge zamjerila je holivudskim divama usvajanje djece iz Afrike te napomenula da 'one ne razumiju što znači biti iz Afrike'

'Svaki dan dio mene plače zbog toga što nisam tamo gdje sam se rodila. Zato znam da ne smijete odvesti dijete iz Afrike. Ako im želite pomoći, pomognite im u njihovoj domovini', izjavila je Tasha de Vasconcelos, koja je kao desetogodišnjakinja s obitelji pobjegla u Kanadu zbog građanskog rata u Mozambiku.

Bivša manekenka i glumica koja se bavi i humanitarnim radom misli da bogataši sa Zapada bacaju novce u Africi umjesto da se zbilja angažiraju oko konkretnih stvari i djeluju unutar već postojećih sistema kako bi unaprijedili tamošnju situaciju.

Na otvorenju očne klinike u Malaviju, koju je izgradila njezina dobrotvorna udruga Amor, ogorčena Tasha rekla je da nije dovoljno samo slati čekove.

'Morate razgovarati s ljudima, političarima, poglavicama sela, s ljudima koji su uključeni u projekte. To je nužno, a ne samo prosljeđivanje novaca', kazala je 46-godišnjakinja.

‘Znam što znači ostaviti iza sebe bliske rođake, najbližu obitelj, a prije svega zemlju koju svi volimo. Zato ne podržavam usvajanje djece iz Afrike i pokušaj da ih se uključi u holivudski stil života, kao što to rade Madonna i Angelina Jolie. One ne razumiju što znači biti iz Afrike. Ovdje postoje prioriteti i ljudi s kojima je potrebno komunicirati i pregovarati', objasnila je.

Optužila je i Madonninu humanitarnu organizaciju Raising Malawi da nije učinila dovoljno te da je, umjesto deset najavljenih škola, izgradila samo deset učionica. Madonnini predstavnici za odnose s javnošću nazvali su izjave Tashe de Vasconcelos krajnje neopreznima, odbacili su sve optužbe i istakli da Madonnina djeca imaju sretno djetinjstvo.