nikad finiji kolači

Bez brige i stresa – kolači spremni za minutu!

16.12.2022 u 14:44

Bionic
Reading

Sladokusci će se složiti, vrijeme Božića je njihovo najdraže doba godine! To znači da su najfinije božićne delicije već na našim stolovima, a božićni kolači jedu se ne samo za desert, nego i doručak! Novim receptima se iznova veselimo, no tradicionalne blagdanske slastice ne zaboravljamo. Zato smo složili najvažniju listu ove godine; popis klasičnih božićnih kolača koji bi se i ove godine trebali naći na vašem blagdanskom stolu!

Zimski blagdani oduvijek su najsvečanije doba godine, no sa sobom donose neizostavnu količinu brige. Poput, skladno uređenog i blistavo čistog doma, menija koji će oduševiti kako vaše ukućane, tako i goste, lijepo upakirane i planski odabrane poklone i – neizostavne slatke zalogaje! Jer, tko može zamisliti Božić bez najukusnijih božićnih slastica? Gledajući u tradicionalnu božićnu kuharicu, pitali smo se koji se kolači nalaze u gotovo svakom domu i koji svojim mirisom, izgledom i okusom poručuju „Sretan Božić“! Neka i vaš dom bude ukrašen čarolijom blagdana, a uz ove kolače to je zagarantirano!

Božićni kolač

Njemački božićni kolač, neformalno zvan Stollen, omiljeni je slatki kruh na dekoriranom blagdanskom stolu. U kombinaciji s brusnicama, grožđicama i sličnim suhim voćem, kruh od slatkog tijesta već generacijama oduševljava male i velike. Sočan, mekan, odličan za lomljenje, spojen s toplim čajem ili finom šalicom kave, idealan je jutarnji kolač. Za sve ljubitelje božićnog kolača imamo ekstra savjet – dodajte mu preljev od vruće čokolade za prefini slatki okus!

Kuglof

Dok se Nijemci hvale Stollenom, Austrijanci su zaslužni za najpoznatiji božićni kolač iz kalupa. Zovu ga Gugelhupf, a tradicionalno se posluživao na vjenčanjima. Kroz povijest, kuglof je na kraju postao božićni kolač, a danas ga volimo pripremati u raznim varijantama. Klasični kuglof s vanilijom i ekstraktom limuna ili možda cimet, orah, jabuka? Izbor je na vama! No, svakako obratite pažnju i na mogućnost preljeva od šećera u prahu, limuna ili čak jogurta. Ovaj slatki kruščić idealno se spaja s toplim napicima, a prija jednako i kao samostalan obrok i kao poslastica nakon ručka. Neka i vaš blagdanski stol bude upotpunjen ovom delicijom bez premca!

Paprenjaci

Hrvatski tradicijski kolač koji je u međuvremenu i zaštićen kao kulturno dobro, već generacijama uveseljava sve okupljene oko blagdanskog stola. Neodoljivi suhi kolačići s paprom svojevremeno su stekli toliku popularnost da smo ih viđali i ovješene na božićnoj jelki. No, rijetko kada bi se takve slatko – paprene dekoracije izdržale cijeli mjesec na boru, ipak se na kraju pojedu! Miris i okus paprenjaka doista je specifičan. Pravi gastro umjetnici znaju da za dobre paprenjakae treba barem 10 % masnoće. Vrhunski, a u istom trenutku tako dostupni, paprenjaci griju srce i kad se stupnjevi spuste ozbiljno ispod ništice.

Vanilin kiflice s maslacem i vjenčići

Popularni suhi kolači posebno prijaju u blagdansko vrijeme. Najmanjima su vaniline kiflice posebno drage zbog zaigranog zavinutog oblika, dok će odrasle vaniline kiflice podsjetiti na djetinjstvo i neodoljive arome maslaca koji tako prija u kolačićima. Sveprisutni blagdanski kolačići od prhkog tijesta, vjenčići, također se poslužuju na tanjuru s vanilin kiflicama. Razlika između ova sva popularna kolača jedino je u obliku i slatkom punjenju koje imaju vjenčići. Najčešće kombinirani s marmeladom od marelice, vjenčići su pravi blagdanski hit. Još nešto je zajedničko vanilin kiflicama i vjenčićima – teško je pojesti samo jedan kolačić!

Zvjezdice s čokoladom i bademima

Dok će ljubitelji vanilije ostati na kiflicama i vjenčićima, fanovi čokolade svoje će nepce čuvati za ultimativni hit među prhkim kolačićima - zvjezdice. U kombinaciji s bademima i čokoladom, omiljene zvjezdice rado viđamo na blagdanskom stolu. Sve čari prhkog tijesta najbolje se otkrivaju kroz dodatak čokolade, pa nije neobično da su čokoladne zvjezdice već godinama neizostavni božićni kolačić. Zvjezdice s čokoladom i bademima klasik su na jedan novi način, izgledom neodoljive, okusom očaravajuće!

No, kako se Božić i blagdanski tjedan bliže, a s njima i razina stresa postaje veća i vremena za pripremu kolača je manje, umjesto recepta ponudit ćemo vam alternativu. Ove božićne klasike, savršeno svježe, luksuzno upakirane i spremne odmah za jelo možete pronaći u omiljenim Pan-pek prodavaonicama. Ove godine omiljeni lanac pekarnica slavi 30 godina postojanja, a blagdanska kolekcija kolača samo je potvrda beskompromisne kvalitete kojom se ponose. Neodoljivu ponudu božićnih kolača potražite u svim Pan-pek prodavaonicama diljem Hrvatske.