TOP PET

BBC otkriva nepoznate i zanimljive detalje o Hrvatskoj

26.08.2013 u 14:22

Bionic
Reading

'Smještena u neposrednoj blizini Italije, ova mala zemlja bila je nepresušan izvor inovacija, dobrog vina i povijesnih intriga već nekoliko stoljeća', piše BBC o Hrvatskoj i svojim čitateljima iznosi pet nepoznatih činjenica o Hrvatskoj

Moda
Veliki hrvatski izumi uključuju višefazni sustav izmjenične struje, prvo testiranje padobrana te kravate. Kravate su izvorno nosili hrvatski vojnici koji su taj običaj usvojili od francuskih vojnika u 17. stoljeću te je taj modni dodatak uskoro postao vrlo popularan. Hrvati Dan kravate slave 18. listopada, piše BBC

Obala
U Hrvatskoj postoji više od tisuću otoka i otočića, a nastanjeno ih je svega 50. Hrvatska ima više od 5600 kilometara obale – iako je razlomljena sjeverno od Dubrovnika prema Bosni i Hercegovini, a ta obala od nekih 24 kilometra najkraća je na svijetu.

Vino
Vino se u Hrvatskoj proizvodi još od utjecaja grčkih doseljenika od prije dvije i pol tisuće godina – izvorni vinogradi još su uvijek netaknuti na Starogradskom polju na otoku Hvaru. Hrvatska danas ima više od 300 vinskih regija, 17 tisuća proizvođača i 2.500 (uglavnom bijelih) vina.

Rimski utjecaj
Valuta koja se koristi u Hrvatskoj je kuna, što označava šumsku životinju čije se visoko cijenjeno krzno koristilo za plaćanje poreza u rimskim pokrajinama u istočnoj Hrvatskoj. Lik kune pojavljivao se na srednjovjekovnim kovanicama, a valuta je to ime dobila 1994. godine.

Dubrovnik
Od 1358. do njegova osvajanja od strane Napoleona 1808. grad Dubrovnik je bio središte grada-države Dubrovačke Republike. Unatoč malim dimenzijama, Dubrovačka Republika bila je jaka trgovinska sila te je u vrijeme renesanse postala centar obrazovanja i kulture.