doživljaj ljeta cijelu godinu

Bavite se turizmom, a more vam nije blizu? Rješenje je puno jednostavnije

24.04.2023 u 10:59

Bionic
Reading

Maštate o ljetu? Imamo dobru vijest, točnije računicu koja glasi – do prvih ljetnih praznika dijeli nas manje od 2 mjeseca! Manje od 8 tjedana, manje od 60 dana! Ovo nije alarm da hitno počnete tražiti apartman na Jadranu. Ovo je nešto sasvim suprotno… Zašto ne biste osjećaj ljeta imali 365 dana godišnje?

Ne čekajte toliko željena dva ili tri tjedna u srpnju i kolovozu kako biste se napokon odmorili i relaksirali. Zašto biste, ako je za mentalni i fizički balans potrebno odmarati se svakodnevno? Koliko će to vremena biti, ovisi o pojedincu. Pri tome bismo odmah naglasili – ne potičemo lijenost, nego ugađanje sebi i svojim najbližima. Dovedite odmor u vlastiti dom, kuću ili zgradu u kojoj živite. Ili još bolje, u vikendicu na kopnu ili kuću na moru. Ili… gdje god se osjećate da je prikladno odmarati se.

Zanimljivo je da u vlastitom domu često zaboravljamo mijenjati stvari, renovirati ili prilagođavati životnu okolinu našim potrebama. Gledajući u period pandemije, naš dom je bio stambeni, radni i prostor za odmor. Kada smo se nakon tog perioda ipak vratili na staro normalno, ostala je potreba da pandemijske navike ipak zamijenimo trenutnima. Možda ćete ostaviti radnu jedinicu u dnevnom boravku, no zašto ne biste domu dodali zen efekt? Ili još bolje, jeste li razmišljali o domu izvan konteksta strogo zacrtanih kvadrata? Dvorište vaše kuće, ravni krov zgrade mogu biti mjesto zabave. Sve su popularnije zabave na krovovima i druženje na takvoj nadmorskoj visini. Ako imate susretljive susjede i puno volje, vrijeme je da napravite kvartovsku chill zonu. Filmski projektor, vreće za ležanje i mini bar vam trebaju za početak.

Osobe koje žive u kući ipak će jednostavnije razdvojiti zone odmora, rada, kuhanja i druženja. Ako imate malu kuću i ogromnu okućnicu, na dobitku ste. Vrtlarenje je stoljećima jedan od najzanimljivijih hobija, jednako popularan među svim generacijama i spolovima. Cvijeće, urbani vrt s voćkama i povrćem, stilizirani grmovi… Izbor je velik! Ne sumnjamo da ste već postavili mjesto za grill, a vrtna garnitura i hammock čekaju da ih izvadite iz spremišta. Još uvijek, ipak, imate osjećaj da nešto nedostaje. Ne, ne sanjate i niste rastrošni ako na to pomislite: Nedostaje samo spa masažni bazen!

Podržavamo vas u potpunosti. Bazen je odavno izašao iz okvira „opreme za bogataše“ i prerastao u svojevrstan must have svakog većeg kućanstva. Nadamo se da sada pojam „odmor 365 dana godišnje ima smisla“. Ako vi još uvijek niste smislili razloge zbog kojih bi valjalo instalirati bazen u svoj dom, vikendicu ili kuću za odmor, mi smo skupili nekoliko poprilično važnih argumenata:

Tjelovježba i opuštanje

Jeste li znali da mikro pokretima u mjestu, koje je moguće izvoditi u bazenu malih dimenzija poput spa masažnih bazena, postižete opterećenje za mišiće poput plivanja u moru? Ovdje nećete plivati kraul, no mogli biste pripremiti tijelo za velike bazene i more. Usput ćete vježbati zglobove, sagorjeti kalorije, izgraditi mišiće i poboljšati kardiovaskularno zdravlje. Nakon vježbi kontrakcije vrijeme je za opuštanje. Smatramo da ne moramo posebno isticati benefite chillanja u bazenu, no to su osjećaj smirenosti, opuštenost i smanjenje tjeskobe i stresa.

Druženje

Bazen manjih dimenzija predviđen je za dvije do četiri osobe, no ako se želite u potpunosti opustiti, neka relax kada bude samo vaša. To ne znači da ste isključili vrijeme za obitelj. Možete se dogovoriti i naizmjenično ulaziti u bazen. Grijane kade novih generacija imaju fantastičan sistem čišćenja pa nema straha od potencijalne kontaminacije zbog ubrzane izmjene broja ljudi.

Ukoliko ste pak sretnik koji u svom domu ili na svojoj okućnici ima malo više slobodnog prostora iskoristite ga za postavljanje spa masažnog bazena većih dimenzija u kojem može uživati više članova vaše obitelji ili prijatelja istodobno. Za veće društvo, proslavu dječjeg rođendana, vrtnu zabavu ili možda popodnevno druženje s najdražima idealni su masažni bazeni za 5, 6 i 7 osoba sa kombiniranim sjedećim i ležećim mjestima.

Vrijednost

Kada imate grijani bazen u vlastitom domu, to je neprocjenjiva vrijednost za vašu obitelj, no ako ga imate u apartmanu, kući na moru ili u planinama koju iznajmljujete, to je i stvarna vrijednost. Gosti su spremni uložiti više novaca kada u booking oglasu vide apartman s masažnim bazenom ili kuću s grijanim unutarnjim ili vanjskim bazenom. Zamislite da je ovo investicija koja će vam se pametnim oglašavanjem barem peterostruko vratiti….

Naravno, uz ove prednosti, postoje uvijek dodatna pitanja kod instalacije bazena. Čak i najveći skeptici grijanim bazenima nove generacije ne mogu naći prigovor. Kao sjajan dodatak tu su dizalice topline, fantastičan izbor za vaš grijani bazen.

Dizalice topline Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Za razliku od tradicionalnog sustava dogrijavanja pri kojem se troši velika količina električne energije, dizalice topline imaju cirkularno premještanje topline s jednog mjesta na drugo, a uz to se jako jednostavno instaliraju. Kod starijih generacija jacuzzi-ja trebali ste dodati izmjenjivač topline, instalaciju primarnog kruga grijanja i automatiku upravljanja grijanjem. Sada je to sve zamijenio jedinstven i autonoman sustav grijanja. Što znači autonoman? Da ne ovisi o kućanstvu, o vremenskim prilikama i o sustavu grijanja u kući. Taj sustav grijanja predviđen je isključivo za bazen pa je uz malu potrošnju energije omogućena brza izmjena tople i hladne vode, ovisno o potrebi. Kod grijanih bazena nove generacije energetska učinkovitost je primat. Što je sustav energetski učinkovitiji, veća je dugoročna ušteda. Dizalice topline troše znatno manje energije od sustava temeljenog na fosilnim gorivima. Uz to, do 16 puta uspješnije pretvaraju energiju u toplinu pa se na taj način smanjuje i emisija stakleničkih plinova. Ako brinete o vlastitom ugljičnom otisku, ovo je dobra vijest za vas!

Važna informacija je da ako se manje brinete oko sustava grijanja bazena, imat ćete i manje troškove. Dizalice topline pobjeđuju u bitci sa sustavima temeljenim na fosilnim gorivima. Old school jacuzzi-je majstori su trebali pregledati svake godine, dok je s dizalicom topline taj rok produžen. Dovoljno je zvati stručnu pomoć svakih tri do pet godina, a samostalno svake godine provjeravati pojedinosti sustava. Također, baš zbog smanjene potrebe za stručnim remontom, dizalicama je produljen rok trajanja od 10 do 15 godina uz minimalno održavanje. One su iznimno siguran i postojan izvor energije. Kad smo kod sigurnosti, možete li se sjetiti svih problema s kojima su se susreli korisnici old school jacuzzi-ja? Prljava voda, sistem koji ne grije, blokirani gumbi, pa čak i poneki nalet strujnog udara. Sustavi temeljeni na fosilnim gorivima bili su poprilično opasni, posebno ako se njima nepravilno upravljalo. Kod dizalica topline ta je bojazan otklonjena, budući da se oslanjaju na električnu energiju i ne koriste gorivo za proizvodnju topline. Zadnji i ništa manje bitan faktor je način zagrijavanja i rashlađivanja. Tijekom toplih razdoblja, dizalice topline mogu imati obrnuti proces i raditi kao klima jedinica hladeći medij. Bazeni u ljetnim mjesecima imaju više problema s toplom vodom nego potrebu za dogrijavanjem vode. Ta izmjena je brza i dinamična, naravno!

Zaključno, posjedovanje spa masažnog bazena izvrstan je način da poboljšate svoje zdravlje, stil života i vrijednost imovine. Toplinske pumpe mogu učiniti vaše iskustvo bazena još boljim pružanjem energetski učinkovitog, ekonomičnog i ekološki prihvatljivog grijanja. Bez obzira imate li bazen u svojoj kući, kući za odmor, na krovu ili u vrtu, dizalica topline može vam pomoći da uživate u svom bazenu duže vrijeme kroz godinu i da vaši objekti za najam budu popunjeni više mjeseci od same uobičajene sezone. Pa zašto čekati? Počnite uživati i vi i vaši gosti u blagodatima grijanog bazena već danas!

  • +4
SPA masažni bazeni Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Niveto spa.hr