#cycleyourdreams

Otkrivamo kako izgleda putovanje kroz Hrvatsku na dva kotača. Tko zna, možda se i vi usudite napraviti isto!

25.06.2020 u 06:34

Bionic
Reading

Da se putovati kroz Hrvatsku i uživati u njenim ljepotama može i bez automobile dokazao je Mike Saran – biznismen, filantrop i avanturist koji je našu zemlju, od sjevera do juga, proputovao biciklom

Split je moj drugi dom i morao sam pronaći način kako da u ovim izazovnim vremenima na izazovan način dođem do tog doma. Iznimno puno mi je nedostajao proteklih mjeseci. Obradovala me informacija da se granice otvaraju, no još uvijek nije bilo letova, stoga sam se odlučio na bicikl!”, kroz smijeh je ali potpuno iskreno ispričao Mike Saran razlog svog biciklističkog podviga od Praškog dvorca do Ghooster plaže splitskog hotela Le Meridien Lav. Naime, ovaj strani investitoru Hrvatsku, filantrop i osnivač zaklade Sport2Life, avanturist te vlasnik splitskog hotela Le Meridien LAV u devet je dana na svome biciklu prevalio više od 1250 kilometara kroz Češku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Sve to učinio je kako bi „…onima koji nisu sigurni gdje ovoga ljeta putovati i odmarati…“ pokazao koliko je u Hrvatskoj „…lijepo i sigurno i da odaberu Hrvatsku kao svoju destinaciju…“ jer Hrvatska nudi sve potrebno za idealan ljetni odmor „…od avanturističkih izazova, preko predivne prirode i gastronomije do nevjerojatne gostoljubivosti ljudi koje slučajno srećeš tijekom putovanja i boravka ovdje.“

Tijekom svog bicikliranja kroz Hrvatsku Mike Saran je osim već spomenute ljudske gostoljubivosti ostao očaran i s destinacijama koje je posjetio – Dvorcem Trakošćan, Zagrebom, Karlovacem, slapovima u Rastokama, Plitvičkim jezerima, Likom i Velebitom, Skradinom, Nacionalnim parkom Krka, Šibenikom i Trogirom.

Donosimo vam pregled njegove biciklističke rute kroz Hrvatsku i destinacija koje je posjetio u nadi kako ćete se i vi, barem jednom u život ako ne već i ovoga ljeta, odvažiti na avanturu biciklom kroz Hrvatsku!

Odmah po ulasku u Hrvatsku, četvrti dan nakon što je na biciklu krenuo iz Praga, Mike Saran je u pratnji svog prijatelja i poznatog češkog biciklista Tomaša Grima prvo posjetio sjevernohrvatski Dvorac Trakošćan. Osim zbirkom i dvorcem koji je u 19. stoljeću obitelj Drašković preuredila u rezidencijalni dvorac ostao je očaran i „prirodom, jezerom i zelenilom uokolo brežuljka“ koje su Draškovići pretvorili u romantičarski perivoj.

Mike Saran u Hrvatskoj je prvo posjetio sjevernohrvatski Dvorac Trakošćan

Poslije Trakošćana te prolaska kroz Zagreb i Karlovac u kojem je posjetio sada već širom Europe poznat karlovački slatkovodni akvarij Aqutika, kao pripremu za čudesna Plitvička jezera, Saran se zaustavio i iznenadio ljepotom slapova Rastoke na rijeci Slunjčica u Plitvičkoj dolini.

Okrijepu prije Plitvica Saran je potražio u Rastokama

Sedmog dana svog podviga stigao je na Plitvička jezera, destinaciju kojoj se najviše radovao.

Proučio sam razne mogućnosti i odabrao onu rutu za koju mislim da će biti najinteresantnija i najsigurnija. Plan mi je posjetiti razne destinacije i lijepa mjesta u Hrvatskoj koje još nisam, a o kojima sam toliko čitao i slušao. Posebno se radujem posjetiti Plitvička jezera. To je čudo prirode koje, možda malo zvuči i čudno za nekoga tko aktivno posluje u Hrvatskoj, još nisam uspio posjetiti.” najavio je prije samog polaska iz Praga prema Hrvatskoj. I nije se prevario jer na ovo čudo prirode koje se još od 1979. nalazi na Popisu svjetske baštine UNESCO-a i koje zauzima površinu nešto manju od 300 km2 rijetko tko ostane ravnodušan. Naravno, niti ovdje gostoljubivost domaćih ljudi, a prije svega rendžera i vodiča, Saran ih je nazvao „anđela čuvara ovog svjetskog čuda prirode“, nije izostala!

Idući dani prije dolaska u Split bili su rezervirani za bicikliranje preko Velebita do mora …

… zatim posjet Skradinu i nacionalnom parku Krka, posjet Šibeniku i Trogiru.

Šibenik se nije slučajno našao na Saranovoj biciklističkoj ruti, s razlogom je posjetio rodni grad košarkaškog Mozarta – Dražena Petrovića. Naime, Saran je 2017. godine osnovao humanitarnu zakladu Sport2Life.

„Iako živimo u prosperitetnijim vremenima, djeca su manje aktivna, manje zdrava i manje sretna. Statistike su alarmantne – digitalna ovisnost je postala epidemija i među djecom i među odraslima. Pouzdano znamo kako su bavljenje sport od ranih godina, boravak i aktivnosti na otvorenom kao i zdrava prehrana ključni razlog zdravijeg i sretnijeg života. Upitao sam sebe, zašto ne poduzimamo više da to promoviramo i pomognemo mladima da budu sretniji, zdraviji, uspješniji? I to je osnovni cilj zaklade Sport2Life. Naravno, kao i informirati i potaknuti roditelje da im djeca budu aktivnija od rane dobi i da što više vremena provode na zraku. Vjerujem da je ovo dobar smjer i nužno potreban korak za zdraviju i sretniju budućnost ne samo naše djece već i cijelog našeg društva.“, opisao je Mike Saran rad i ciljeve svoje zaklade Sport2Life.

A upravo su ga po dolasku u njegov splitski hotel Le Meridien Lav dočekali polaznici programa i Škole sporta i zdravog života njegove zaklade Sport2Life kao i igračice ženskog Odbojkaškog kluba BRDA koje pomaže i s kojima zaklada uspješno surađuje.

Tijekom boravka u Zagrebu Saran se na kratko susreo s prijateljima i predstavnicima medija. Tada su mu između ostaloga novinari postavili dva pitanja: Koji vam je plan nakon što stignete u Split? Na što je Saran iskren i bez imalo razmišljanja odgovorio „Odmah ću, čim dođem, skočiti u Jadransko more. Nakon toliko duge vožnje sigurno ću ostati u hotelu nekoliko dana, uživati u moru, plaži, pogledu I lokalnoj hrani.“. Potpuno ga razumijemo, tko bi nakon takve avanture života na biciklu odolio hrvatskome moru.

Za više detalja o ovoj „avanturi života“ kao i drugim pustolovinama Mike Sarana pratite njegov Instagram profil kao i profil Zaklade Sport2Life te oznaku #cycleyourdreams . Partner ove Sport2Life avanture bila je Hrvatska turistička zajednica i Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Pragu.

Želite li istražiti biciklističke rute po Hrvatskoj posjetite http://eurovelo8.hr/ i isplanirajte svoju biciklističku avanturu života. Svoje objave na Instagramu i Facebooku označite s #cycleyourdreams kako bismo vas pratili i podržali!