eksperimentiranje s okusima

Aurelia svježe tjestenine u salatama i voćnim kombinacijama za sočna uživanja u zadnjim danima ljeta

05.09.2022 u 12:21

Bionic
Reading

Kraj ljetnog doba pršti šarenilom boja, okusa i mirisa svježeg voća i povrća. Uz visoke temperature ne da vam se ni štednjak paliti, a kamoli pripremati ručak nekoliko sati. Tu u pomoć uskaču brze i svježe povrtne i voćne salate. No kako bi one uspješno zamijenile obroke, bile raskošnije, ukusnije i zasitnije svakako im dodajte i malo svježe tjestenine od durum pšenice. Ovo je idealno godišnje doba za eksperimentiranje s okusima, mirisima, bojama i šarenim jelima s tjesteninama

Obiteljska tvrtka Naše klasje osnovana je 2001. godine, a danas je najveći hrvatski proizvođač svježe tjestenine Aurelia koju prodaju na 10-ak europskih tržišta od Švedske do Makedonije. Posebno se ističe probijanje granica prema njemačkom i poljskom tržištu u 2022. godini, a s obzirom na potražnju i prepoznavanje svježe tjestenine kao bolje, kvalitetnije i prvoklasne opcije, šire se i dalje. Njihova svježa tjestenine od baranjske durum pšenice ne sadrže konzervanse, a proizvedena je od sirovina isključivo hrvatskog podrijetla.

Zašto baš svježa tjestenina od duruma? Durum sadrži čak 50 posto više bjelančevina od obične pšenice, a u kombinaciji s jajima tjestenina postaje nutritivno bogatija i punijeg je okusa. Durum je i izvrstan izvor dodatnih bjelančevina, posebno u veganskoj prehrani i prilagođenim tjesteninama koje ne sadrže jaja. Osim toga, kuha se kraće od ostalih tjestenina, svega 2 – 5 minuta pa je ručak gotov za tren oka.

Talijanska caprese salata i grčke salate s feta sirom ljetni su klasici koji imaju prostora da ih se još malo oplemeni.

U grčku salatu idealno će se uklopiti Aurelia svježe etno tjestenine, npr. makaruni. Od svježeg povrća odabrali smo rikolu i papriku, a vi možete nešto po svome ukusu. Tu su i masline koje će dati divnu aromu i slanoću, a za hrskavost pobrinuo se pečeni pršut. I nikako nemojte zaboraviti na slani feta sir jer što je grčka salata bez tog divnog sira bogatog okusa?

Kada već pričamo o sirevima, nikako ne možemo odoljeti aromatičnim i plemenitim sirevima koji svako jelo čine elegantnim i luksuznim obrokom. Tortelloni ricotta i špinat savršeno će se složiti u salati s gorgonzolom i narančom. Baza su mlade salate, domaći pesto i reducirani umak od naranče. Potrebna je još koja kriškica gorgonzole i svježe naranče te u svega par minuta pripremili ste brzi i svježi ljetni međuobrok ili ručak.

Slatko – slane ljetne kombinacije zaigrat će vaše nepce. Očarat će vas još jedna zgodna ideja: tortelloni punjeni pršutom s breskvama, mozzarellom, pršutom, rikolom i bademima. Na vama je samo da skuhate tjesteninu, kriške breskvica 1 - 2 minute stavite na grill, a zatim sve sastojke složite na tanjur i prelijete domaćim aceto dresingom. Savršena ljetna kombinacija prepuna raskošnih aroma i okusa.

I za kraj, svakako isprobajte dvije slatke kombinacije sa svježim tjesteninama.

Uvijek smo u potrazi za slatkim i slasnim idejama, a ovaj put poigrali smo se s malinama, jagodama, borovnicama, trešnjama i ribizlima. Makarune skuhajte pa ih ocijeđene karamelizirajte na šećeru. Poslužite s bobičastim voćem, crvenim slatkim trešnjama ili bilo kojim drugim voćem koje vam se nađe pod rukama. Dodajte par kockica brie sira, pokoji listić mente za osvježenje i začinite s malo aceto balsamica.

Bablje ljeto traži aromatične i tople note pa i za taj dio godine imamo prigodno rješenje. Sezona knedli u punom je jeku, a inspirirani okusima djetinjstva osmislili smo kombinaciju tjestenine i marelica i rastopili se od užitka. Svidjet će vam se spoj raviola punjenih ovčjim sirom s flambiranim marelicama, hrskavim prezlama uz dodatak svježe mente i štaub šećera. Savršena ideja koji nas vraća u djetinjstvo, a prijat će svim izrastima, i malenima i malo većima.

Aurelia svježu tjesteninu potražite u hladnjacima svih bolje opskrbljenih trgovina i u trgovini na zagrebačkom Dolcu!

Izvor: Društvene mreže