PLESNA ŠKOLA TANGO ZAGREB

Argentinski tango kao meditativna praksa

25.03.2016 u 11:49

Bionic
Reading

Kapitalizam nas je usisao, prožvakao i ispljunuo van. Svaki vam dan govore da trebate nešto kupiti, za nečim težiti, biti sretni, biti ‘najsretniji ikada’, da morate biti u toku, u trendu, ostvariti sve svoje snove, biti jedinstveni i neponovljivi, vječno mladi i ludi, da živite svoj san, radite ono što želite, da više putujete, više vježbate, da se više družite, da pogledate ovaj i onaj film, i da pratite “deset TV serija koje jednostavno morate pogledati” odjednom, a pritom i da poslušate sve nove indie bendove na svijetu, da isprobate nove recepte po pravilima LCHF prehrane i da se ne sramotite kad treba naručiti čašu vina u finom restoranu, da kupujete novu odjeću, novi mobitel, nove aplikacije i ne zaboravite na knjige - ej, na knjige, možete ih čitati na papiru jer je retro in, a možete i na kindlu jer je praktično, ali to svakako morate

Može li čovjek danas izvući živu i zdravu glavu i ostati priseban uz sva ta ‘moranja’, sve te izmišljene potrebe i sve nametnute želje?! Sigurno ste čuli da su depresija i anksioznost najveće pošasti suvremenog doba, nije uopće upitno zašto. Doista, mislimo da sve to trebamo, u nekom smo trenutku sposobni postati i beznando nesretni ako nešto od toga nemamo (jer mislimo da svi drugi imaju), lako upadamo u vrtlog nezadovoljstva, fokusirani smo na sto i jednu stvar izvan nas samih, a da se uopće ne zapitamo što je to za čime stvarno žudimo. Danas možda više od svega žudimo za jednostavnošću, za ljudskošću, nekim stvarnim ljudskim kontaktom, smislenom komunikacijom, razumijevanjem, prihvaćanjem. Prebaciti fokus na ono što se događa unutar nas, dopustiti si vlastite emocije, osjetiti unutarnje bilo vlastitog bića nije lako.

Jedna od najuspješnijih tehnika za svakodnevno opuštanje i otpuštanje negativnosti i stresa svakako je meditacija. No, nedavna istraživanja provedena na Sveučilištu New England u Australiji pokazuju da još bolje rezultate od meditacije donosi, ni manje ni više, nego plesanje argentinskog tanga! Ako ne znate ništa o tangu, sigurno vam ova izjava zvuči nebulozno, ali svaki će vam tango “ovisnik” lako objasniti u čemu je štos. Ključna riječ je - zagrljaj. Zagrljaj, osnovno držanje u kojem se dva tijela kreću, znači potpuno predavanje drugom ljudskom biću, trenutnom plesnom partneru, kojem apsolutno vjerujete, koji vjeruje vama, koji vas ne osuđuje i ne ocjenjuje, a s kojim se možete uskladiti jedino ako potpuno uronite u sadašnji trenutak i budno osluškujete svaki, pa i milimetarski pokret drugoga tijela, osjetite svaki udah, svaku sigurnost i nesigurnost u pokretu. U zagrljaju se upoznajemo, način na koji se krećemo, na koji se s nekim spajamo, govori sve, on je način komunikacije, iskren i topao, u zagrljaju se ništa ne može sakriti. Ali upravo je to jedan od oslobađajućih faktora. U tom trenutku osim tog plesa ne postoji ništa više, meditativni trans u koji ulazimo plesom transformativno je iskustvo koje donosi jednak učinak kao i sama meditacija. Uroniti u sadašnjost, uživati u svakom trenutku i osjećati ga cijelim svojim bićem, bez ikakvih racionalizacija, jedno s glazbom i partnerom - neprocjenjivo.

Nije to sve skupa tako ozbiljno, naravno, tango je i zabava i druženje, ali iznad svega, otkrivanje nekih novih univerzuma. Probajte, možda vam promijeni život. Mnogima već jest. U plesnoj školi Tango Zagreb imate priliku učiti od najboljih hrvatskih plesača, osnivača tango scene u Hrvatskoj, ali i od onih koji su se tangom rodili i uz njega odrastali na ulicama Buenos Airesa.

Novi tečaj počinje vrlo brzo, a prijaviti se i saznati dodatne informacije možete na tangoargentino.hr