ANALITIČARI SLOŽNI

Apple bi trebao preuzeti Teslu

30.10.2013 u 10:18

Bionic
Reading

Tesla Motors trenutno je rock zvijezda automobilske industrije. Proizvođač iz Palo Alta u Kaliforniji zaludio je svijet električnim automobilima i redefinirao način na koji gledamo na ovaj tip vozila slično onome kako je jedna druga kompanija svojevremeno redefinirala način na koji gledamo na računala i mobitele

Naravno, govorimo o Appleu, a u taboru onih koji smatraju da bi se dvije kompanije trebale udružiti na način da Apple preuzme Teslu sve je više istomišljenika. Posljednji od njih je londonski investicijski bankar Andaan Ahmad iz Berenberga.

Ahmad smatra da je nakon smrti Stevea Jobsa Apple izgubio viziju te da se kompanija orijentirala na unapređivanje postojećih, umjesto na osmišljavanje novih inovacija i proizvoda, prenosi CNN Money.

Preuzimanje Tesle Appleu bi donijelo svježih ideja i možda mnogo važnije - svježe krvi. Ahmad naime predlaže Appleovom Timu Cooku da u Appleove redove dovede i Teslinog direktora Elona Muska kojeg mnogi već sad prozivaju novim Edisonom.

Ne bi samo Apple profitirao ovakvim raspletom. Tesla se već neko vrijeme spotiče na području distribucije svojih vozila i snažnih političkih lobija koji opstruiraju grananje mreže. S Appleom za kormilom, Tesla bi mnogo lakše došao do direktne prodaje o kakvoj Musk sanja.