BAŠ JE PRAVA MAČKA

Amurski leopard novi je stanovnik bečkog zoološkog vrta

01.06.2016 u 15:48

Bionic
Reading

Rijetka amurska leopardica Ida uselila je u bivšu nastambu jaguara u bečkom ZOO-u

Leopardi se ubrajaju u najelegantnije i istovremeno najugroženije velike mačke. Amurski leopard je pri tom ugrožen od istrebljenja i može ga se naći još samo u šumama ruske regije Amur. No prošle je godine i ondje zabilježeno svega 57 jedinki.

Kroz povijest glavni je razlog njihova nestanka predstavljao izlov jer su bili jako cijenjeni zbog svog karakterističnog krzna, a danas je to gubitak životnog prostora zbog ljudskog utjecaja. Budući da leopardi imaju sve manje hrane, napadaju i domaće životinje zbog čega ih seljani često ubijaju.

Zoološko društvo za zaštitu vrsta i populacija (ZGAP) stoga je leoparda proglasilo 'Zoo životinjom 2016'. Tim je povodom i u bečki Zoološki vrt Tiergarten Schönbrunn pristigla ženka amurskog leoparda imenom Ida. Ida je rođena 26. siječnja 2015. u zoološkom vrtu Olmütz u Češkoj, a u Schönbrunnu je smještena u bivšu nastambu jaguara.

Na jesen bi trebala dobiti i muško društvo, a razmnožavanje ovih jedinstvenih životinja u europskim zoološkim vrtovima provodi se u okviru Europskog programa očuvanja ugroženih vrsta (EEP).