GPS PRAĆENJE

Američka policija testira GPS priljepak za praćenje

04.11.2013 u 14:21

Bionic
Reading

Policija u St. Petersburgu na Floridi među prvima je u SAD-u testirala StarChase alat za praćenje vozila u bijegu. Umjesto da bjesomučno proganjaju bjegunce u autima, sad ih gađaju ljepljivim GPS kuglicama i prate na monitorima…

Sustav je na papiru relativno jednostavan. StarChase sadrži top na sabijeni zrak koji ispaljuje ljepljivi projektil. U projektilu, koji je zapravo više gumena kuglica, nalazi se čip koji šalje GPS signal, a sve što policija treba je pratiti na monitoru gdje je vozilo koje bježi. Pokupe ga, pretpostavljamo, kad stane što je puno manje opasno od suludih potjera kakvih je pun internet.

No sustav ima i nekoliko dosta ozbiljnih mana. Prva je cijena. Svaki GPS metak stoji oko 250 dolara, a može se koristiti samo jednom. Druga je pouzdanost. Na prezentaciji sustava samo jedan od četiri projektila zbilja se zalijepio u parkirani automobil. Treća je, onako, naivnost. Ako bjegunac zna da odašilje GPS signal, sve što treba je stati, odlijepiti GPS šmrkalj i udaljiti se u nepoznatom smjeru. Istina, ogradili su se, StarChase je još u fazi testiranja. Od tamo negdje 2007. godine.