NOVA SAZNANJA

Ako jedete ovo, imate manje šanse postati očevi

15.10.2013 u 09:31

Bionic
Reading

Muškarci koji jedu samo jedan režanj slanine dnevno smanjuju svoje šanse da postanu očevi, tvrdi se u novoj studiji

Čak i pola porcije prerađenog mesa, poput slanine ili male kobasice, može značajno naštetiti kvaliteti sperme, piše MailOnline. Muškarci koji žele povećati izglede da postanu roditelji trebali bi umjesto mesa jesti ribu poput bakalara, jer on ima izuzetan utjecaj na plodnost.


Ova su otkrića novi prilog dokazima da životni stil utječe na plodnost te da pušenje, alkohol i stres imaju štetan učinak, a vježbanje i zdrava prehrana pojačavaju šanse za roditeljstvo. Stručnjaci još uvijek ne objašnjavaju zašto određena hrana može škoditi ili osnažiti plodnost, ali se vjeruje da crveno meso sadrži visoke razine pesticida i drugih tvari koje ometaju hormone. Bijela riba je pak bogata cinkom za koji se vjeruje da poboljšava plodnost.

Znanstvenici s Harvarda usporedili su u studiji prehrambene navike 156 muškaraca koji su sa svojim partnericama bili na tretmanu umjetne oplodnje. Muškarci koji su konzumirali samo pola porcije prerađenog mesa dnevno imali su samo 5,5 posto 'normalno' oblikovanih spermija, u odnosu na 7,2 posto onih koji su jeli manje prerađenog mesa. Muškarci koji su jeli bijelu ribu barem svaki drugi dan - ili pola porcije dnevno - imali su daleko bolju kvalitetu sperme od onih koji su je jeli rijetko.

'Utvrdili smo da unos prerađenog mesa smanjuje kvalitetu spermija, a riba je podiže', rekla je voditeljica istraživanja, dr. Myriam Afeiche.

No dr. Allan Pacey, predsjednik Britanskog društva za fertilitet, kaže da treba biti oprezan s ovim nalazima.

'Odnos između prehrane i muške plodnosti vrlo je zanimljiv i znamo da muškarci koji jedu više svježeg voća i povrća imaju kvalitetniju spermu od muškaraca koji ne jedu redovito te namirnice. Međutim manje je poznato to mogu li određene namirnice biti povezane s lošijom kvalitetom sperme', kaže dr. Pacey, ograđujući se zbog malog uzorka studije.