SENZIBILIZIRANJE JAVNOSTI

Akcijama Zaklade Ana Rukavina spašeno devet života

  • Autor: K.Z.
  • Zadnja izmjena 28.03.2011 09:54
  • Objavljeno 28.03.2011 u 09:00
ana rukavina

ana rukavina

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Samboloce

Da humanitarni koncerti i ostale akcije Zaklade Ana Rukavina itekako imaju smisla, pokazuje Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica koji danas broji 33.354 prikupljena uzorka te 21.275 tipiziranih uzoraka potencijalnih darivatelja. No, rezultat se ipak najbolje vidi u devet spašenih života!

U sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja, sutra navečer će se u KD Vatroslav Lisinski održati 'Koncert za život' na kojemu će biti izvedena Carmina Burana Carla Orffa. Kao i uvijek, sav prihod od ulaznica ići će Zakladi Ana Rukavina s ciljem prikupljanja sredstava za tipizaciju uzoraka krvi potencijalnih darivatelja te edukacije o značaju doniranja koštane srži i matičnih stanica.

Zaklada Ana Rukavina

Zaklada Ana Rukavina

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zaklada Ana Rukavina osnovana je 2006. godine

Riječ je o trećem koncertu kojim se nastoji osvijestiti javnost o doniranju koštane srži i matičnih stanica, a da se priča razvija u pravome smjeru pokazuju i prethodna dva koncerta. Karlo Matić, producent iz Zaklade Ana Rukavina, navodi da su dosadašnje akcije Zaklade postigle željene rezultate. 'U slučaju Zaklade Ana Rukavina naša misija osvješćivanja i zahvale donatorima započela je 2006. godine velikim božićnim koncertom koji je inicirala sama pokojna Ana. Bio je to poticaj svima u Hrvatskoj da postanu potencijalni darivatelji koštane srži i matičnih stanica. Koncert je tradicionalan do danas i osim što je značajna financijska donacija Zakladi putem humanitarnog telefona, on je i vrlo bitna karika u komuniciranju poruke javnosti o važnosti doniranja matičnih stanica i koštane srži.

Rezultati su u našem slučaju vrlo transparentni i vidljivi. Osim potencijalnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica suosnivači smo i javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina koja je do danas potaknula više od 1.000 darivateljica da taj vrijedan lijek pohrane u Banku. Osim ovih rezultata u općoj javnosti postigli smo i brojne vidljive rezultate u ciljanoj, medicinskoj javnosti koja danas našu Zakladu drži kao zaslužnu za brojne pogodnosti u liječenju oboljelih od hematoloških bolesti. Tome su zasigurno pridonijeli i koncerti koji su vrlo posjećeni, kako od strane opće hrvatske javnosti, tako i od mnogih osoba iz javnog života', ističe Matić.

Spašeno devet života!

Kada je Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica započinjan, brojio je tek 154 potencijalna darivatelja prikupljenih u deset godina, uglavnom članova obitelji oboljelih kojima je bio potreban darivatelj. Danas Registar broji 33.354 prikupljena uzorka te 21.275 tipiziranih uzoraka potencijalnih darivatelja, a svi oni upisani su i u Svjetski registar. Prije četiri godine osnovana je i Banka krvi iz pupkovine, a do danas je spašeno devet života. Inače, u rad Banke i Registra uloženo je gotovo 30 milijuna kuna, donacija hrvatske javnosti i građana te sredstava proračuna RH. Sve to pokazuje da humanitarne akcije poput Koncerta za život itekako imaju smisla, ali na osvješćivanju javnosti i dalje se treba raditi.


'Zaklada ponosno ističe važnost darivanja matičnih stanica iz pupkovine, tzv. umbilikalna krv, koja se nakon obavljenog poroda odbacuje kao biološki otpad. To je vrlo vrijedan lijek koji je nemoguće napraviti bilo kakvim kemijskim postupkom. On izravno djeluje kao transplantat i spašava život. Godišnje se u Hrvatskoj obavi više od 40.000 poroda, a senzibilizira se tek oko 1.000 trudnica da svoju krv iz pupkovine donira u javnu Banku krvi iz pupkovine za opće dobro svih oboljelih. Svi ti podaci o darivanju dostupni su na web stranici Zaklade Ana Rukavina, a potrebno je tek popuniti tri upitnika te ih dostaviti u ambulantu rodilišta te time unaprijed obavijestiti rodilište o želji darivanja krvi iz pupkovine. Jednostavno, time možete nekome spasiti život umjesto da ta krv bude odbačena kao biološki otpad', napominje producent Matić.

Podrška liječnika

Aktivnosti Zaklade, kaže Matić, prepoznala je i liječnička struka: 'Prema reakcijama s terena, ali i čestim mailovima koje primamo, mislimo da je struka doista posvećena aktivnostima koje promiče Zaklada. Uvijek se može i bolje, pa na tome radimo redovno. Banka krvi iz pupkovine je i organizator simpozija Ana Rukavina koji govori o važnosti darivanja koštane srži i matičnih stanica i tada pozivamo sve stručne ljude iz područja medicine koji se informiraju o svom radu, ali i razmjenjuju iskustva. Upravo na tom simpoziju ljudi iz regije često unapređuju svoju suradnju i znanja u području liječenja oboljelih od hematoloških bolesti.'

Iako su već dosad postigli značajne rezultate, aktivnosti Zaklade Ana Rukavina nastavljaju se i dalje. 'Naša je želja informirati što veći broj trudnica, budućih majki o tome koliko je važno pohraniti umbilikalnu krv. Matične stanice iz pupkovine danas su u svijetu već vrlo prepoznat lijek za liječenje mnogih bolesti, a nezamjenjive su u vrlo teškim hematološkim oboljenjima. Svjesni smo da prikupljanje velikog broja krvi znači i velike troškove. Naime, svaku je krv spremljenu za javne potrebe potrebno tipizirati, ali je potrebno osigurati i setove za uzimanje, transport, medicinsko osoblje... Sve to iziskuje zajedničku komunikaciju između medicinskih djelatnika koji posjeduju iskustvo za ovu problematiku, državnih institucija i nas u Zakladi koji predstavljamo hrvatsku javnost. Nadamo se da će se rezultati uskoro vidjeti, a u međuvremenu zajedno svi činimo sve da informacija dopre do onih koji odlučuju da li će krv pospremiti - budućih majki', zaključuje Karlo Matić.

Osim humanitarnim koncertima, sredstva za Zakladu prikupljaju se i putem humanitarnog telefona. Ako i vi želite pomoći ovoj plemenitoj akciji, do kraja ožujka možete zvati humanitarni telefon broj 060 900. Jednim pozivom donirat ćete pet kuna (+PDV) za Zakladu Ana Rukavina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi