KRITIKE IPAK KRENULE

Agoniji visokih peta nazire se kraj?

07.07.2009 u 12:05

Bionic
Reading

Nema celebrity dame na paparazzi fotkama koja bi si dopustila petu nižu od desetak centimetara. Posljednjih godina pravilo je samo jedno: što više pete, što sitnija stopala, a za zdravlje svih onih mladih i starih koji ih kopiraju, tko pita

Žene su danas bombardirane fotografijama poznatih seksi glumica, pjevačica i inih koje nose ne visoke, nego ultra visoke pete od nekih petnaestak centimetara. Biti modna žrtva oprostivo je kad je to iznimka, ali nameće se kao pravilo. Beyonce šeće New Yorkom u vrtoglavim vuittonkama, Posh se rastavlja od beskrajno visokih laboutinki, Eva Longoria na motoru u štiklama za pamćenje…

Gwyneth Paltrow

Beyonce
Posh

I onda u našim medijima osvane još i fotka trudne Mirne Maras s komentarom da sigurno korača u štiklama za poglede. Ne, uopće nije čudno što žene pomisle da je ravnim cipelama došao kraj.

Uzalud upozorenjima da to nije dobro za vene, kralježnicu, koljena, koja se tu i tamo pojave, žene imaju modne uzore, modne časopise, modne dućane. Ako se to nosi, ako je to seksi, zašto bi bile u drugom, kad (još) višom petom mogu biti u prvom planu? Da taj trend žene doista prate, pokazuje i statistika koja govori da 25 posto svih prodanih ženskih cipela čine one s petom višom od deset centimetara.

Pate li (i) slavne žene u tim peturinama? Možda u njima izdrže dok su na događanju, sat, dva, tri, tko zna. Teško je vjerojatno da tako pola dana šeću gradom, trče za djecom, idu u šoping i obavljaju dnevne zadatke koji baš i ne dopuštaju usporeni hod.

Trudna Mirna Maras sa suprugom


Treba li nabaviti fenomenalne nove laboutinke, mahom visoke da se više ne mogu ni zamisliti, ili poslušati glas njujorškog dizajnera Warrena Edwardsa koji je za Wall Street Journal izjavio da je većina ženskih peta u ponudi još samo za crtane filmove?

'Štikle su postale vulgarne i u njima je nemoguće hodati. One su produkt mašte za modne piste, isprobavanja kako visoko se može ići. Kao da su rađene za crtiće', rekao je Edwards.

Da se trend bolesno visokih štikli ipak pomalo gasi, najavio je i urednik u US VogueuAndre Leon Talley koji kao modni kritičar na kojekakve boljke mode upozorava već 25 godina.

'Dizajneri koji su opsjednuti dizajniranjem štikli za mučenje moraju se osvijestiti i vratiti u stvarnost', piše u online kolumni Talley. 'Naužio sam se gledati visokih peta ovih godina i dosta mi je. Vidio sam i susreo previše poslovnih žena koje su izgledale kao nastrane modne zvijeri, imitirajući jedna drugu u čoporu', piše u svojoj kolumni.

Na kraju je kao pozitivan uzor istaknuo prvu damu Amerike Michelle Obama koja uvijek nosi ravnije cipele, a opet slovi kao modna ikona.

Pogledajmo oko sebe na ulicama, po dućanima: ovo je ljeto visokih peta. Prelistajmo modne časopise, pete nikad nisu bile više. Čini se da će za povratak nižim potpeticama ipak trebati još malo vremena. Još puno povika upozorenja da se svi u začaranom lancu otrijezne, od dizajnera i urednika u modnim magazinima do slavnih žrtava, i negdje na kraju lanca, običnih smrtnica.