ZDRAVA I SJAJNA

Abeceda ljetne njege kose

16.07.2011 u 08:25

Bionic
Reading

Svi se veselimo ljetu, no uživanje u moru, suncu i sportovima na otvorenom može nanijeti ogromnu štetu tvojoj kosi – isušiti je, učiniti je lomljivijom i beživotnom

Stručnjaci za njegu kose kažu da najveću štetu čine UV zrake, morska sol i toplina, a ljeti, kad god je to moguće, kosu treba sušiti prirodnim putem, a ne fenom koji je dodatno isušuje.

Dobra je ideja prije odlaska na ljetovanje malo se ošišati kako se već ispucali vrhovi ne bi dodatno rascvjetali.

Ako imaš suhu kosu, za vrućih ljetnih dana potraži odgovarajući zaštitni preparat kako bi izbjegla moguću štetu jer iako mnogi proizvodi imaju zaštitni faktor za osjetljivu kosu, taj bi faktor morao biti veći od 10 – jedino tako ćeš kosi dati kompletnu zaštitu. Takvi se preparati nanose ili na mokru ili na suhu kosu, no obavezno prije izlaganja suncu. Ukoliko imaš obojenu kosu, nikako je prije odlaska na more ne smiješ posvjetljivati.
Naime, kosa na suncu i visokim temperaturama još više se 'otvara' i postaje podložnija sušenju i lomljivosti, a izbijeljena kosa može i požutjeti. Nakon svakog kupanja u moru kosu moraš isprati slatkom vodom, a nakon šamponiranja obavezno nanijeti regenerator.


Rihanna ljeti kosu ne muči feniranjem ili 'peglanjem'
Ursula Stephen, frizerka koja se brine o kosi slavne Rihanne koja nas svaki put iznova iznenadi svojim hrabrim frizurama, kaže da ljeti treba, kad god je to moguće, zaboraviti na fen i peglu.

'Bitno je da se kosa odmori od stalnih feniranja i peglanja. Izaberite što prirodniji look pa kosu npr. podignite u ležernu pundžu koja većini cura jako dobro stoji. Nikako ne zaboravite nahraniti kosu maskom ili pakungom kako bi vlasi sačuvale elastičnost i sjaj', rekla je Ursula.

Obojenu ili oštećenu kosu treba njegovati nježnim šamponima koji sadrže jedan ili više vitamina antioksidanata (A, C i E). Jednom tjedno priušti si duži i temeljitiji tretman, npr. masku ili pakung za kosu koji sadrži ovlaživače – sastojke poput ulja avokada.

Kosu ljeti možeš sačuvati od sunca šeširima, trakama ili maramama, a izbor je više nego bogat.

Kosu, osim izvana, treba hraniti i iznutra. Za to je potrebno zdravo se hraniti te piti dovoljne količine tekućine, prvenstveno vode. Prehrana bogata vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama učinit će čuda za tvoju kosu. Beživotna kosa najčešće je rezultat nepravilne i nezdrave prehrane kojoj nedostaje vitamina i minerala. Stoga u svoju prehranu svakodnevno uključi pet porcija voća i povrća i ne zaboravi piti velike količine vode.