FANTASTIČAN POPIS

50 stvari koje svako dijete mora napraviti do 12. godine

13.04.2012 u 11:40

Bionic
Reading

Sjećate se kako ste kao mali igrali vani? Hvatali ste leptire, radili kolače od blata, penjali se na drvo, tražili zakopano blago. Sve su to dani zaboravljene pustolovine u kojima današnja djeca imaju malo prilike uživati. Inspirirajte se ovim popisom i predložite svom djetetu pravu igru

Ogrebotine na koljenima, blatna odjeća i opekline od kopriva nekoć su bile obične opasnosti za dječake i djevojčice. No, s razvojem računalnih igara i superopreznim roditeljima, sve se manje djece igra na otvorenom. U nastojanju da ohrabredjecu da se odalje od ekrana, britanska nacionalna zaklada objavila je popis '50 stvari koje treba učiniti prije nego što navršite 12 godina'.

Novi popis zaboravljenih dječjih izazova uključuje staromodne pustolovine poput penjanja na stabla, izgradnje skrovišta, puštanja zmajeva i lova na žabe. No, postoje i neke moderne high-tech verzije poput potrage za skrivenim blagom uz pomoć GPS-a, penjanja na stijenu s užetom, paljenja vatre bez šibica.

Kampanja će se u Velikoj Britaniji lansirati 21. travnja kada će Nacionalna zaklade otvoriti svoja vrata i ponuditi različite aktivnosti, piše Daily Mail

Fiona Reynolds, generalna direktorica Nacionalne zaklade, kaže da će se i brojni odrasli sjetiti vremena kada su, kao djeca, lutali bez nadzora tijekom cijelog dana, što je nezamislivo za mnogu današnju djecu:
'Djeca trebaju upoznati vještine da se popnu na drvo ili izgrade sklonište, da se igraju na otvorenom, to su riznice iskustava koja obogaćuju maštu.'

Popis od 50 stvari sastavio je tim stručnjaka izabravši uži izbor od 400 ideja uposlenika zaklade koji su zamoljeni da se prisjete igara u prirodi iz svog djetinjstva.

Evo nekih zaboravljenih pustolovina: penjanje na drvo, kotrljanje po padini, kampiranje u divljini, izgradnja skloništa, trčanje na kiši, puštanje zmajeva, hvatanje ribe udicom, potraga za blagom na plaži, paljenje logorske vatre, hvatanje rakova, uzgajanje leptira, lov na fosile i kosti, gledanje svitanje, hvatanje žaba, utrka zmija, zakopavanje prijatelja u pijesku, pravljenje kolača od blata, noćna šetnja prirodom, pogled u stablo, jedenje jabuke ubrane sa stabla, hranjenje ptice iz ruke, hvatanje leptira mrežom, grudanje, podizanje šatora, lov na bube… Dovršite popis i - svi u prirodu!