BRZO I EFIKASNO

10 načina za brzo liječenje upaljenog grla

25.09.2013 u 09:24

Bionic
Reading

Osjećate da vas steže grlo i sve miriši na prehladu? Evo što možete odmah učiniti i spriječiti razbuktavanje prehlade

1. Lijekovi
Jedan od najbržih načina je da odmah uzmete nešto od preparata koji smanjuju upalu, natečenost i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da ih nemate, kupit ćete ih bez recepta u najbližoj ljekarni.

2. Sol i voda
Čim osjetite peckanje i nadraženost u grlu, uzmite malo mlake vode s običnom soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan, jer na taj način uništavate bakterije. Liječnici obično preporučaju slaganje otopine od jedne čaše vode i pola žličice soli. Nakon grgljanja vodu ispljunite, a ako vam je okus preslan stavite mrvicu meda.

3. Pastile za grlo i sprejevi
Razne pastile za grlo odmah će vam olakšati bol jer cuclanjem stimulirate i veću proizvodnju sline pa će cijelo područje biti manje suho. U ljekarni ćete moći odabrati razne vrste poput onih s C vitaminom ili medom te korisnim biljkama. Također vam mogu pomoći i sprejevi koji imaju slične sastojke te antiseptičko djelovanje.

4. Sirup
Ako ste pomalo počeli i kašljucati obavezno kupite sirup jer ćete tako spriječiti daljnje razbolijevanje te lakše izdržati radni dan.

5. Pijte puno tekućine
Kao i kod svake prehlade vrlo je bitno da cijelo vrijeme pijete čaj ili vodu te ne dehidrirate. Tekućina će ispirati bolno grlo pa ćete se bolje osjećati. Dobro će vam doći i domaća juhica. Da pijete dovoljno, znat ćete po tome što je urin svijetle boje i bez mirisa.

6. Vrste čaja
Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet poput zelenog, crnog i bijelog, ali pripazite da ne bude vruć.

7. Pileća juhica
Topla juha jako će vam pomoći pa je svakako jedite ako ste u prilici. Ako se pitate zašto baš juhica, odgovor je jednostavan – natrij u juhi djeluje protuupalno, a njezina toplina olakšava bol. Osim toga, bolno grlo može biti još gore kada gutate hranu, a juhu s usitnjenim povrćem lako može i popiti.

8. Odmor
Iako ovo nije neki brz način izlječenja, jako je važan i bilo bi dobro da se što više odmarate. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom i dati tijelu potrebnu energiju. Većina upala grla izazvana je virusom pa će odmor pomoći da što prije ozdravite.

9. Antibiotik
Ako je jaka grlobolja u pitanju, svakako otiđite k liječniku jer je moguće da imate bakteriju koja se može izliječiti samo antibiotikom. No ništa nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla, jer uzimanje antibiotika kod virusa neće imati učinka pa radije budite sigurni u bakteriju.

10. Prehrana
Hrana je također bitna stavka u izlječenju pa izbjegavajte nezdravo te uzimajte što više voća i povrća. Možete čak složiti i limunadu s malo meda jer ćete tako jačati imunitet.