PREMIJERA TRILOGIJE

Zvijezde europskog suvremenog plesa plešu na Beatlese

21.11.2013 u 11:40

Bionic
Reading

Dugo očekivani treći nastavak istraživanja Saše Božića i Petre Hrašćanec o odnosu suvremenog plesa i popularne glazbe, predstava the_beatles, premijerno će biti izvedena 23. studenoga u 20 sati u ZPC-u kao dio programa Spider Eventa Zagreb

Izvedbom trećeg dijela premijerno se u Zagrebu izvodi i cijela Trilogija koju čine predstave Love will tear us apart, Boys don't cry i the_beatles.

Istraživanje je započelo 2011. solom Love will tear us apart koji je svojom formom na granici između rock koncerta, intimne ispovijesti i apstraktnog plesa, a za kojega je izvođačica P. Hrašćanec osvojila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju žensku plesnu izvedbu 2012.

Solo je gostovao na više od 20 pozornica diljem Hrvatske i Europe. Drugi dio Trilogije, Boys don't cry, duet je za Petru Hrašćanec i Marka Jastrevskog, a bavi se naslijeđem ženskih kantautorica iz 60-ih, dok se treći, završni, bavi Beatlesima, jednim od najkomercijalnijih, najuspješnijih i najpopularnijih sastava u povijesti pop glazbe.

Projekt the_bealtes ispituje utjecaj praksi sjećanja, oživljavanja zlatnog doba, baveći se tragovima kulturne memorije i načinima proizvodnje plesa kao tjelesnog iskaza te memorije.

U završnom se dijelu Trilogije, uz P. Hrašćanec i M. Jastrevskog, na sceni pojavljuju francuski plesači, članovi skupine Loge 22, Marie Goudot, Michael Pomero i Julien Monty. Cijeli projekt koncentrirano širi svoja konceptualna polazišta kroz ispitivanje zadanih plesnih formata – solo, duet, kvartet - i na kraju se izvodi zajedno kao cjelovečernja plesna predstava.

Od četvrtka 21. do subote 23. studenoga sklopu Spider Eventa Zagreb moći ćete provjeriti obitava li suvremeni ples u galeriji ili teatru. Plesne predstave, izložba i performansi u Zagrebačkom plesnom centru i Gliptoteci HAZU predstavit će neke od najpoznatijih hrvatskih i međunarodnih likovnih i plesnih umjetnika.

Više informacija o ostatku programa Spider Eventa Zagreb potražite na službenim stranicama projekta