DAR-MAR U WIESBADENU

Zlatni Erdogan nalik Sadamu posvađao Nijemce, Turke i Kurde pa platio glavom

29.08.2018 u 15:11

Bionic
Reading

Skulptura turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana tek što je postavljena na centralnom trgu u njemačkom gradu Wiesbadenu uklonjena je zbog protesta stanovnika, i to uz obrazloženje da predstavlja sigurnosnu prijetnju

Četiri metra visoka skulptura turskog predsjednika postavljena je u Wiesbadenu u ponedjeljak, na iznenađenje njegovih stanovnika, no i gradskih vlasti, koje nisu imale pojma da će skulptura Recepa Tayyipa Erdogana naći svoje mjesto na centralnom trgu. Riječ je o umjetničkoj instalaciji koja je postavljena u sklopu aktualnog Bijenala suvremene umjetnosti u Wiesbadenu, a organizatori Bijenala ne žele otkriti ime autora. Jasno je da skulptura turskog predsjednika podsjeća na onu pogubljenog iračkog diktatora Sadama Huseina, a znakovito je i da je postavljena na trgu koji nosi naziv Platz der deutschen Einheit, odnosno Trg ujedinjenja Njemačke.

Kako piše magazin The Art Newspaper, policija i vatrogasci uklonili su skulpturu pod okriljem noći jer je u vrlo kratkom periodu izazvala dvojake reakcije. Lokalno njemačko stanovništvo protivilo se skulpturi s likom turskog predsjednika, dok su neki stanovnici, porijeklom Turci, iskoristili priliku kako bi se fotografirali ispred nje i slavili lik aktualnog turskog vođe. To je pak naišlo na oštre reakcije lokalnih Kurda.

Erdogan u Wiesbadenu Izvor: Društvene mreže / Autor: Welt

Ta podijeljenost stanovništva rezultirala je i verbalnim sukobom pripadnika dviju strana, što je policija okarakterizirala kao čin agresije i tako obrazložila micanje umjetničkog rada.

Gradske vlasti u svom su priopćenju istaknule kako je bitno braniti slobodu izražavanja, no ne i pod cijenu toga da uz skulpturu treba organizirati danonoćnu policijsku zaštitu.

  • +13
Sva lica Recepa Tayyipa Erdogana Izvor: Profimedia / Autor: N.N.