PARIZ - NEW YORK

ZKM-ove uspješnice na svjetskoj turneji

26.11.2012 u 12:43

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih kreće krajem studenoga na veliku svjetsku turneju u Francusku i Sjedinjene Američke Države sa svojim teatarskim uspješnicama - 'Car neuspjeha', 'Pismo Heineru Mülleru' i 'S druge strane' - koja će trajati mjesec dana.

To je najveće gostovanje Zagrebačkog kazališta mladih do sada tijekom koje će imati čak 14 izvedbi u trima prestižnim svjetskim kazalištima – pariškom Théâtreu de Gennevilliers i La Colline Théâtre National te newyorškoj La MaMi e.t.c. Prvi puta će hrvatsko kazalište nastupiti u programu Festivala d'Automne u Parizu što je nepobitni dokaz da je Zagrebačko kazalište mladih prepoznato kao najznačajniji teatar u ovom dijelu Europe.

Predstava 'Car neuspjeha' belgijskog autora i redatelja Jana Fabrea, nastala u koprodukciji s Troubleyn/Jan Fabre VZW Antwerpen, gostuje 27. i 28. studenoga u Théâtreu de Gennevilliers u okviru Festivala 'Hrvatske u Francuskoj', a u njoj glumi Frano Mašković. Naime, u tom pariškom kazalištu bit će izvedene još tri predstave Jana Fabrea i to 'Drugs kept me alive' (Troubleyn/Jan Fabre Coproduction Maribor 2012.) s Antonyjem Rizzijem te još dvije koje svaka na svoj način problematiziraju smrt, stvaranje, seks i ovisnost – 'Etant donnes' ( koprodukcija - Théâtre de Gennevilliers, Nordwind Plattform & Festival, Theater HAU Hebbel am Ufer), u režiji Markusa Öhrena nadahnute djelom Marcela Duchampa u kojoj nastupaju Jakob Öhrman, Nadine Dubois, Markus Öhrn te „Preparatio mortis“ (Troubleyn/Jan Fabre VZW Antwerpen) s Annabelle Chambon koja je i koredateljica predstave.

Dubravka Vrgoč, ravnateljica ZKM-a

'Gostovanja u Parizu i New Yorku dokaz su je da Zagrebačko kazalište mladih prepoznato u Europi i svijetu kao iznimno važan teatar. Jednomjesečno 'gostovanje svih gostovanja', kako ga mi volimo nazivati, uspjelo je samo našem kazalištu. Također, to znači da u svjetskim okvirima nema malih i velikih kazališta nego samo kazališta koji se mogu nametnuti i istaknuti svojim predstavama što govore o vremenu u kojem živimo i ulaze u otvoreni dijalog s Europom i svijetom danas. Putovanje na tako važne destinacije priznanje je hrvatskoj kulturi i hrvatskoj državi, osobito važno u trenutku kad se spremamo postati dio Europske unije.'

Proslavljena francuska glumica Isabelle Huppert u sklopu ovoga velikog predstavljanja opusa multimedijalnog umjetnika Jana Fabrea čitat će dijelove njegovih tekstova – 'Another Sleepy, Dusty, Delta Day' (predstava je u izvedbi Ivane Jozić gostovala na Festivalu svjetskog kazališta), 'Je suis une erreur' i 'Une tribu, voila ce que je suis', nakon čega će uslijediti razgovor Jana Fabrea i umjetničkog ravnatelja Théâtrea de Gennevilliersa Pascala Ramberta.

Pod okriljem istog festivala, ali i Festivala d' Automne od 13. do 20. prosinca nastupit će Zagrebačko kazalište mladih s nagrađivanom predstavom 'S druge strane' Nataše Rajković i Bobe Jelčića u La Colline Théâtre National u kojoj četvero osamljenih ljudi u potrazi za srećom glume Ksenija Marinković, Krešimir Mikić, Jadranka Đokić i Nikša Butijer. Riječ je o vrijednom predstavljanju hrvatske kazališne umjetnosti u francuskoj prijestolnici u programu uglednog pariškog festivala koji postoji 41 godinu. Hrvatska predstava će se tako naći uz bok sa scenskim projektima redatelja koji su sada najtraženiji i pozivani na sve najvažnije svjetske festivale kao što su Christoph Marthaler, Oriza Hirata, Rene Pollesch, Madeleine Louran, Paul Planper, grupa Tg STAN, Krystian Lupa, Gregor Jarzyna, Bruno Bayen, Young Jean Lee, Claude Regy, Forced Entertainment, Shiro Maeda, Nicolas Bouchaud i dr, te kazalištima poput Volksbühnea am Rosa -Luxemburg Platz ili Berliner Ensemblea.

Zagrebačkom kazalištu mladih ukazana je velika čast i izuzetna prigoda pokazati u europskom kontekstu dosege hrvatskoga teatra i to s predstavom koja je do sada obišla tridesetak europskih festivala i zasigurno je jedna od naših najznačajnijih izvoznih kulturnih proizvoda.

Zagrebačko kazalište mladih vraća se, nakon izuzetno uspješnog gostovanja 2010. s predstavom 'Garaža' Zdenka Mesarića u režiji Ivice Buljana, u kultno newyorško kazalište La MaMa i to sa scenskim projektom 'Pismo Heineru Mülleru' Gorana Ferčeca u redateljskom viđenju Bojana Đorđeva. U predstavi koja doačrava današnje vrijeme društvene kontrole i straha od terorizma glume Goran Bogdan, Frano Mašković i Danijel Ljuboja. 'Pismo Heineru Mülleru' će biti na programu od 6. do 9. prosinca u sklopu foruma Mladih europskih redatelja na kojem će gostovati i predstava 'Brod lutaka' Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Milene Marković u režiji Ane Tomović, koju je imala prigodu vidjeti i hrvatska publika. U La MaMi bit će, uoči izvedaba spomenutih predstava, priređene - 3. i 4. prosinca - i panel diskusije te radionice na kojima će sudjelovati uz Bojana Đorđeva i Anu Tomović i nizozemski redatelj Paul Knieriem, njemački redatelj Bastian Kraft (njegovo scensko čitanje romana Oscara Wildea 'Dorian Gray' gostovalo je na Festivalu svjetskog kazališta), te Anne Bogart, Meiyin Wang, John Jesurin i Charlotte Braithwaite. Raspravljat će se gradnji mostova između europskog i američkog kazališta te o novim tehnologijama u redateljskoj umjetnosti današnjice. Forum Mladih europskih redatelja nastao je u suradnji kazališta La MaMa e.t.c. i Europske kazališne konvencije, uz podršku fonda „The Trust For Mutual Understanding“ i Europske komisije.

Ovom turnejom Zagrebačko kazalište mladih uspješno će zaokružiti brojna ovogodišnja gostovanja i to na 12 destinacija gdje je izvelo tridesetak predstava i dobilo brojne nagrade i priznanja te se definitivno upisalo na zemljovid traženih i relevantnih svjetskih kazališta.