SVEČANO ZATVARANJE

ZKM-ov 'Hinkemann' pobjednik 31. Gavellinih večeri

12.10.2016 u 12:25

Bionic
Reading

Predstava 'Hinkemann' u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih i režiji Igora Vuka Torbice proglašena je u utorak navečer u Zagrebu pobjednikom 31. izdanja festivala Gavelline večeri odnijevši nagradu za najbolju predstavu festivala te za najbolju režiju i mušku ulogu

Uz Torbicu, koji je osvojio Gavellinu nagradu za najbolju režiju te glumca Ozrena Grabarića koji je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu za ulogu Majstora ceremonije u toj predstavi, četvrtu nagradu, za najbolju žensku ulogu, dobila je slovenska glumica Jana Zupančić za ulogu Maše u predstavi 'Tri zime' Tene Štivičić u produkciji Mestnog gledališča ljubljanskog i režiji Barbare Hieng Samobor.

Od ukupno jedanaest predstava 31. Gavellinih večeri, u službenoj ih je konkurenciji od 1. do 11. listopada prikazano osam, i to iz Novog Sada, Ljubljane, Rijeke, Beograda, Sarajeva i Zagreba. Predstave su odabrali ravnatelj Gavelle Boris Svrtan, izvršna producentica festivala Sonja Kovačić i dramaturg GDK Gavelle Dubravko Mihanović.

O nagradama za najbolju predstavu festivala, najbolju režiju te mušku i žensku ulogu odlučivalo je tročlano prosudbeno povjerenstvo koje su ove godine činili glumica Linda Begonja, dramski pisac Tomislav Zajec i slovenski redatelj Vito Taufer.

Nagrada 'Dr. Branko Gavella' za najbolju predstavu 31. Gavellinih večeri pripala je predstavi 'Hinkemann' po drami 'Njemački Hinkemann' njemačkoga dramatičara Ernsta Tollera, koju je prosudbeno povjerenstvo ocijenilo kao 'istinski kolektivni pothvat redatelja i ansambla u prenošenju na kazališne daske te hrabre, sirove i nebrušene studije društva, promatrane očima onoga kojeg je to isto društvo iskoristilo i na najgrublji mogući način odbacilo'.

'Od fingiranja pastorale koju naglo zamjenjuju ratna stradanja na početku, pa sve do pasivnog pristajanja na gušenje u vlastitim traumama, promašajima i sljepilima na samome kraju, Igor Vuk Torbica sa svojom je autorskom ekipom vješto i precizno iskoristio predložak o osakaćenom vojniku negdje na obroncima Prvog svjetskog rata, kako bi ispričao priču o vremenu u kojem živimo i ideologijama koje neprestano manifestiramo, a da pritom nismo baš ništa naučili o sebi i svijetu koji nas okružuje', stoji u obrazloženju prosudbenog povjerenstva pročitanog na dodjeli.

Nagradu je primila ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković, koja je zahvalila Gavellinim večerima na toj 'prestižnoj nagradi, koja je za ZKM od velikog značaja' te redatelju Igoru Vuku Torbici, autorskom timu i čitavom ansamblu, kojemu je nagradu i posvetila, na posredovanju te drame koja nas tjera da promišljamo o svijetu u kojemu živimo.

Nagrade i za režiju i najbolju mušku ulogu

Razvedena režija, koja 'sugerira da je riječ o redatelju propulzivnog talenta, koji mladenački hrabro otvara autentičan svijet s kojim se, pa i onda kad to nije osobito ugodno, jednostavno moramo identificirati', Torbici je priskrbila i Gavellinu nagradu za najbolju režiju, u kojoj se 'pronašavši u ansamblu ZKM-a, hrabrog i vrlo raspoloženog sugovornika, odvažio na istraživanje zahtjevnog materijala, pokazavši pritom hrabrost i vještinu u vođenju protagonista Tollerove drame širokim prostorom bezbrojnih manifestacija društvene okrutnosti'.

'Fizička kastracija pojedinca, koji u vlastitoj nemoći svoju izgubljenost prenosi na imanentnu okolinu, u Torbičinoj interpretaciji nailazi na podjednako tragičnu kastriranost društva, pri čemu je Torbica podjednako režijski uvjerljiv u intimnijim scenama obiteljske traume, kao i kolektivnim slikama društvenog rasapa', mišljenje je prosudbenog povjerenstva.

Torbica je zahvalio Gavellinim večerima na nagradi, ZKM-u na odluci u postavljanju te predstave te 'posebno Zagrebu, što je na taj način prihvatio tu predstavu'.


Igor Vuk Torbica

Gavellin glumac Ozren Grabarić ovogodišnji je dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu, i to za ulogu Majstora ceremonije u 'Hinkemannu', ali i za širok raspon ostvarenja, od te uloge u kojoj 'oštro i beskompromisno grabi po rubu ironiziranja društva ali i vlastite pozicije u njemu', do uloge glazbenog genija Daniela Dareusa u predstavi 'Kao na nebu' Kaya Pollaka u režiji Renea Medvešeka i izvedbi GDK Gavelle, a u kojoj Grabarić 'iz prostora tišine traži suglasje i harmoniju zajedništva'.

'Zahvaljujući dubinski osviještenom izvedbenom izrazu, Grabarić obje uloge donosi podjednako uvjerljivo, dojmljivo i do kraja autentično, pokazujući dosljedan, precizan glumački jezik začudne unutarnje koncentracije i snage', ocijenilo je prosudbeno povjerenstvo.

Grabarić je kazao kako je raditi na tim predstavama bio divan i ponekad težak proces, te poručio kako upravo činjenica da je on kao Gavellin glumac igrao u ZKM-u pokazuje i dokazuje da kazališta nisu konkurenti već su ona komplementarna, 'a uspjeh jedne predstave uspjeh je svih nas'.

Jani Zupančić nagrada za ulogu u slovenske '3 Zime'

Nagrada za najbolju žensku ulogu ove je godine pripala slovenskoj glumici Jani Zupančić, za 'nevjerojatnu lakoću glumačke igre' kojom je u ulozi Maše Kos u predstavi '3 Zime' u režiji Barbare Hieng Samobor i izvedbi Mestnog gledališča ljubljanskog iz Ljubljane 'vješto otključala jezik kojim dramatičarka Tena Štivičić oblikuje svoje likove, načinom koji na površini možda ostavlja dojam prividne jednostavnosti, ali istovremeno uvijek traži potpunu posvećenost i dubinsko razumijevanje'.

'Dvostrukom ulogom iste žene u srednjim četrdesetim i srednjim šezdesetim godinama, Zupančič je s minimalnim kazališnim sredstvima postigla začudnu transformaciju, s velikim razumijevanjem strpljivo i toplo gradeći svoju Mašu Kos. U njezinoj interpretaciji, žena je to koja samozatajnom tugom ali i blagim humorom promatra vrijeme koje ju je preraslo, ali sasvim sigurno ne i porazilo', smatra ocjenjivački žiri.

Nagrade - skulpturu u bronci za najbolju predstavu i brončane reljefe s likom dr. Branka Gavelle za najbolju režiju, te mušku i žensku ulogu, sve rad akademskog kipara Miljenka Sekulića – laureatima je uručio ravnatelj kazališta Boris Svrtan.

Svrtan je zahvalio svima koji su svojim kreativnim sudjelovanjem obogatili festival, ali i svima onima koji su i ove godine puneći dvorane Gavellinih večeri sudjelovali u zajedničkoj strasti prema kazalištu te listopad još jednom učinili mjesecom posvećenom teatru i time pokazali da kazalište 'itekako zanima mnoge'.

Publika je snažnim pljeskom i ovacijama pozdravila izlazak na pozornicu Gavelle svih nagrađenih, a na zatvaranju je, već tradicionalno, nakon uručenja nagrada i izvan konkurencije izvedena predstava 'Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali' Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u režiji i glumačkoj kreaciji Mirjane Karanović.