KAZALIŠNA RAZMJENA

ZKM gostuje u Beogradu s tri predstave

27.01.2011 u 13:54

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih predstavit će se u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu s predstavama 'Generacija 91-95', 'Buđenje proljeća' i 'Garaža' od 28. do 30. siječnja

Gostovanje u Beogradu otvara predstava 'Generacija 91-95'. Hvaljena predstava Zagrebačkog kazališta mladih 'Generacija 91-95' slojevito iščitava recentnu hrvatsku povijest. Nastala je po motivima romana 'Jebo sad hiljadu dinara' splitskog novinara i pisca Borisa Dežulovića. Redatelj je Boris Šeparović. Okosnicu priče čini apsurdna situacija koja nastaje susretom dviju skupina prerušenih vojnika na tajnom zadatku. Dežulovićeva je priča izmišljena, a povijesna činjenica u koju je smještena - realna. Borut Šeparović dobio je za ovu predstavu Vjesnikovu nagradu za kazališnu umjetnost Dubravko Dujšin za 2009. godinu.

'Buđenje proljeća' Franka Wedekinda u režiji Olivera Frljića suvremena je drama o seksualnom sazrijevanju adolescenata, u kojoj se očituje autorova težnja da prokaže lažni građanski moral i pokaže kobne posljedice društvenih konvencija koje sputavaju ili iskrivljuju prirodne nagone. Proglašena je najboljom predstavom na prošlogodišnjem 15. Jugoslavenskom pozorišnom festivalu – Bez prevoda u Užicama. Nagradu Ardalion za najbolju žensku ulogu na festivalu dobila je Nina Violić.

Trodnevno gostovanje završava izvedbom 'Garaže' – koprodukcije ZKM-a i njujorškog teatra La Mama. Predstava Garaža u režiji Ivice Buljana u veljači prošle godine premijerno je izvedena u tom teatru. ZKM je time postao prvo hrvatsko kazalište čija predstava ima premijeru u New Yorku. Predstava je nastala po istoimenom romanu Zdenka Mesarića, koji je dobio epitet najšokantnijeg i najmučnijeg hrvatskog romana. Gladijatorske borbe, obiteljsko nasilje, eksploatacija djece, socijalna zapuštenost – samo su neke od tema koje čine 'Garažu'. Predstava je osvojila nagradu 'Dr. Branko Gavella' Gavellinih večeri za najbolju predstavu u cjelini.

Prije četiri godine, u sklopu ciklusa 'Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih', Jugoslavensko dramsko pozorište predstavilo se zagrebačkoj publici s tri nove produkcije. Cilj je bio omogućiti kontinuirano predstavljanje vrhunskih dometa europskog teatra. Bilo je to prvo gostovanje beogradskog teatra nakon duge pauze od 16 godina. Danas, četiri godine poslije, 'kazališna razmjena' se nastavlja gostovanjem ZKM-a na daskama JDP-a, a JDP će ovoga proljeća predstaviti svoje tri predstave u ZKM-u.