ROMAN@TPORTAL.HR

Žiri tportalove književne nagrade 2016.

  • Autor: Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 24.04.2017 11:30
  • Objavljeno 01.07.2016 u 12:14
žiri roman

žiri roman

Izvor: tportal.hr / Autor: Pixsell/Matej Grgić/tportal

Devetu godinu zaredom tportal bira najbolji hrvatski roman, a o dobitniku Književne nagrade roman@tportal.hr odlučivat će peteročlani stručni žiri u sastavu: književna kritičarka Katarina Luketić (predsjednica žirija), prevoditeljica Ursula Burger, kazališni redatelj Ivica Buljan, te urednici i pisci Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić

Prijave na deveti književni natječaj roman@tportal.hr traju od 1. srpnja do 15. srpnja, a peteročlani žiri pobjednika će birati sužavanjem pristiglih naslova na jedanaest polufinalista, a potom na pet finalista.  Pobjednički roman bit će poznat u studenom 2016.

Biografije članova žirija

Ivica Buljan
(1965.), diplomirao je Komparativnu književnost i Francuski jezik s književnošću. Pisao je kazališne kritike u Studentskom listu, Poletu, Startu, Slobodnoj Dalmaciji i Feral Tribuneu. Radi kao dramaturg, a režira od 1995. kada je u Ljubljani postavio roman 'Ime na vrhu jezika' Pascala Quignarda. Zaokupljaju ga dramatičari-pjesnici Marina Cvjetajeva, Pier Paolo Pasolini, Heiner Müller, Robert Walser, Elfriede Jelinek, Botho Strauss, Hervé Guibert, Peter Handke. Bernard-Marie Koltès i Krleža u središtu su njegova autorskog zanimanja. Režirao je adaptacije romana 'Garaža' Zdenka Mesarića, 'Baba Jaga je snijela jaje' Dubravke Ugrešić, 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević, 'Jugoslavija, moja domovina' Gorana Vojnovića. Predstave su mu gostovale na važnim međunarodnim festivalima. Režirao je u Sloveniji, Litvi, Francuskoj, Portugalu, Belgiji, Rusiji, Obali Bjelokosti, Mađarskoj, Italiji, Sjedinjenim američkim državama… Gost je predavač na kazališnim Akademijama u Rennesu i Saint-Etienneu u Francuskoj. Dobitnik je Borštnikovih nagrada za najbolje predstave u Sloveniji, Sterijine nagrade, Vjesnikove nagrade Dubravko Dujšin, te nagrade Petar Brečić za kazališnu kritiku. Dobitnik je najvišeg priznanja Republike Slovenije na području umjetnosti, nagrade Prešernove zaklade za izvedbene umjetnosti, te odličja Reda viteza umjetnosti i književnosti koje mu je dodijelila Vlada Republike Francuske.

Petar Glebov/PIXSELL

Petar Glebov/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL


Ivica Buljan

Ursula Burger rođena je 1976. u Zagrebu. Diplomirala je francuski jezik s književnošću i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je Europske studije na Sveučilištu Panthéon-Assas, Paris II. Osam godina radila je u odjelu za podršku nezaposlenima švicarskog grada Lausanne. Kao prevoditeljica i novinarka, od 2003. surađuje s francuskim web-portalom Le Courrier des Balkans, čiju je sarajevsku redakciju osnovala 2007. Od 2012. do 2014. suradnica je udruženja Krokodil u Beogradu u kojem sudjeluje u organizaciji književnih festivala KROKODIL i Do you read me? te Krokodilove rezidencije za pisce. Članica je redakcije časopisa za književnost Tema i Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Književnim prevođenjem bavi se od 2003. S francuskog je, između ostalih, prevela djela Raymonda Roussela, Isabelle Jarry, Erica Fayea, Samuela Becketta, Tahar Ben Jellouna, Assije Djebar, Christiana Ostera, Tonina Benacquiste, Emmanuelle Pagano i Marguerite Duras. S grupom kolegica osmislila je i pokrenula Translab - laboratorij za književno prevođenje i bolju vidljivost književnih prevoditelja.

Matej Grgić

Matej Grgić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić


Ursula Burger

Katarina Luketić završila je komparativnu književnost i ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Redovito objavljuje književne kritike, eseje i tekstove s područja književnosti, popularne kulture i teorije te aktualne društvene komentare u raznim medijima. Radila je kao urednica u više novina, časopisa i medija (najduže u Zarezu). Suosnivačica je izdavačke kuće Pelago u kojoj je odabrala i uredila više desetaka knjiga s područja književnosti, publicistike i teorije. U svome radu i istraživanima osobito se zanima temama identiteta i imaginacija, odnosom politike i kulture u (post)jugoslavenskom kontekstu te kulturnom povijesti. Objavila je zapaženu publicističku knjigu 'Balkan: od geografije do fantazije'. Od 2010. redovito piše književne kritike za Tportal.

Matej Grgić

Matej Grgić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić


Katarina Luketić

Miroslav Mićanović diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje poeziju, prozu i kritike na radiju, u dnevnim novinama i časopisima. Tekstovi su mu nagrađivani i uvrštavani u različite antologije, izbore, preglede i prevođeni na druge jezike. Sastavio je s Brankom Čegecom pregled hrvatskog pjesništva osamdesetih i devedesetih 'Strast razlike, tamni zvuk praznine' (Quorum, 1995). Autor je antologije suvremenog hrvatskog pjesništva 'Utjeha kaosa' (2006), prevedene na engleski i mađarski jezik. Sudionik je hrvatskih i europskih književnih festivala, voditelj radionica poezije i kratke priče. Dugogodišnji je urednik časopisa Quorum i biblioteka u Nakladi MD. Radi u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Objavio: 'Grad dobrih ljudi', J. Matanović, V. Bogišić, K. Bagić, M. Mićanović; 'Četiri dimenzije sumnje', 'Zid i fotografije kraja', 'More i prašina' (grafike V. Zelenko), 'Job / Hiob' (grafika F. Vejzović), 'Zib', B. Čegec, I. Prtenjača, M. Mićanović; 'Nitko ne govori hrvatski / Personne ne parle croate', Prom (Trajekt), Katowice, B. Čegec, S. Karuza, M. Mićanović; 'Tri krokodila', 'Zapadni kolodvor', 'Jednosmjerna ulica', 'Tisoč majhnih sonc na razbitem steklu', 'Dani', 'Divji pes', 'Vrt s 1001 žaruljom' i 'Jedini posao'.

Matej Grgić

Matej Grgić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić


Miroslav Mićanović

Matej Grgić

Matej Grgić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić


Jadranka Pintarić

Jadranka Pintarić uređuje knjige, piše književne kritike i eseje od 1988. Vodi biblioteku proze Hrvatskog društva pisaca, uređuje pojedina izdanja za druge izdavače te obavlja razne druge poslove u kulturi. Zaposlena je kao voditeljica odnosa s javnošću u MSU-u. Objavila je knjigu vlastitih odabranih književnih kritika 'U smjeru meridijana' (HFD, 2003) te zbirku proza pod naslovom 'Kamate na ljubavne uzdahe; ogledi o tankoćutnosti' (2008) u nakladi Profila. Objavila je više stotina književnih i likovnih kritika, prikaza, eseja, proznih tekstova, pogovora/predgovora u novinama, časopisima te knjigama. Uredila je petstotinjak naslova te pokretala biblioteke i inicirala velika pojedinačna izdanja. Suurednica je časopisa Relations Hrvatskog društva pisaca koji se objavljuje na stranim jezicima. Od 2000. do 2008., bila je u statusu samostalne umjetnice u Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika u kategoriji književnog kritičara. Uređuje biblioteke i pojedinačna izdanja, objavljuje književne kritike, eseje i druge tekstove, prevodi s engleskog i surađuje u tiskanim i elektroničkim medijima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!