IZLOŽBA OD POVIJESNE VAŽNOSTI

Zgužvani Picasso i Goya u MSU-u

28.05.2010 u 14:13

Bionic
Reading

Mladi španjolski umjetnik Javier Arce predstavlja svoje radove u No galeriji Muzeja suvremene umjetnosti izložbom pod nazivom 'Ovo bi mogla biti izložba od povijesne važnosti' koja se otvara 1. lipnja u 19 sati

Umjetnik Javier Arce prvi se put predstavlja domaćoj javnosti radovima koje naziva 'Estrujados' (Zgužvani). Zagrebačkoj publici predstavit će se u kustoskoj koncepciji Leile Topić.

Arceova serija 'Zgužvani' predstavlja reprodukcije remek-djela iz različitih razdoblja povijesti umjetnosti koje umjetnik radi u tehnici crteža, crnim flomasterom na čvrstom, nepoderivom papiru. Kada završi crtež, umjetnik gužva papir, a potom ga rastvara.

Za 'Izložbu koja bi mogla biti od povijesne važnosti' autor je odabrao 'Guernicu' Pabla Picassa, 'Sloboda predvodi narod' Euginea Delacroixa, dijelove 'Strahota rata' Francisca de Goye te preinake na Goyinim djelima braće Chapman, a prvi put je izabrao i hrvatskog umjetnika Bracu Dimitrijevića te njegov obelisk 'Ovo bi moglo biti mjesto od povijesnog značaja'.

Sva ta djela odabrao je, kako kaže, zato što govore o konkretnim trenucima iz povijesti koji prikazuju prekretnice, ljude u ekstremnim situacijama koje su se, zahvaljujući umjetničkom prikazu, pretvorile u povijesne trenutke. Istovremeno propituje važnost tih djela u sadašnjem trenutku te koliko se kontekst u kojem se nalaze promijenio od vremena kada su nastala do danas. Uz to, zanima ga može li se takozvana visoka kultura prilagoditi sve snažnijem proboju popularne kulture u svakodnevicu.