SADRŽAJ VAŽNIJI OD STILA

Zgraf 12: Grafički dizajn kao nositelj društveno vrijednih poruka

17.11.2016 u 15:09

Bionic
Reading

Međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf 12 održat će se od 9. do 21. siječnja 2017. u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Laubi, a okupit će pod temom 'Društvene reprize' dvjestotinjak radova koji će pokazati, kako je rečeno u četvrtak u Zagrebu, da u prenošenju društveno angažiranih poruka grafičkog dizajna nije nužno i najkvalitetnije baviti se stilom nego sadržajem

Zgraf se u Zagrebu održava svake treće godine od 1975., u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), u čijoj je galeriji Permanenta program njegova dvanaestog izdanja na konferenciji za novinare predstavila izvršna direktorica Zgrafa 12 Morana Matković

Autor teme 12. Zgrafa 'Društvene reprize' poznati je britanski teoretičar dizajna Rick Poynor, a na natječaj za izlaganje i ove je godine pristigao iznimno velik broj prijava iz Hrvatske i inozemstva, istaknula je Matković.

'Ovaj put odlučili smo se za program koji će doslovno iz dana u dan ponuditi nešto novo', istaknula je Matković, najavivši da će nagrade ovaj put, umjesto na samom otvorenju, biti dodijeljene u sklopu programa Zgrafa, 14. siječnja.

Nastao s namjerom propitivanja temeljnih problema i položaja dizajna u suvremenom društvu, tijekom godina Zgraf je okupljao dizajnere, teoretičare i kritičare, te prezentirao svjetske primjere grafičkog dizajna kako bi se pružio što širi i kvalitetniji uvid u svjetsku dizajnersku scenu te, unutar nje, usporedili radovi domaće produkcije.

Predsjednik izvršnog odbora Zgrafa Mario Aničić istaknuo je da su svako izdanje pratili nova tema, partneri i lokacija, a Zgraf 12 prvi put će se održati u Kući za ljude i umjetnost Laubi.

'Od prvog Zgrafa do danas, uvijek smo pokušali dati odgovor na društveno stanje i na rezultate društvenih transformacija, te skicirati moguće puteve', rekao je Aničić. 'Ovaj put tema je traženje prioriteta koji bi nam mogli pomoći u novim društvenim organizacijama; referentni tekst Ricka Poynora govori o tome da je prošlo vrijeme uspona takvog utjecaja grafičkog dizajna, ali svakako ostavlja prostor individualnim pristupima pojedinaca i autora koji su sposobni komunicirati takve sadržaje prema javnosti', dodao je.

Po njegovim riječima, tema 'Društvene reprize' u osnovi označava 'ponavljanje stilova, koji nam govore da nije nužno i najkvalitetnije baviti se stilom nego sadržajem, i da u tome pronalazimo rješenje svih naših ključnih pitanja o kojima komuniciramo kroz grafički dizajn'.

Aničić je posebno zahvalio Laubi na otvaranju svojih vrata toj manifestaciji, čije novo izdanje zbog poteškoća u pronalasku odgovarajućeg prostora-domaćina, preskače 2016., te se zato održava u siječnju 2017. Kustos Laube Mario Guček Andromak izrazio je zadovoljstvo ostvarenom suradnjom, kao i time što Lauba svoju novu izložbenu godinu otvara upravo jednim takvim iznimno vrijednim i opsežnim projektom.

Bogat program izložbi, radionica i predavanja

Glavna, međunarodna izložba 'Zgraf 12' podijeljena je na dva segmenta, međunarodnu selektiranu problemsku izložbu 'Tema', koja obuhvaća radove različitih medija koji mogu biti realizirani, koncipirani kao idejna rješenja ili su u istom razdoblju nastali posebno za tu prigodu, te 'Reviju', koja predstavlja radove s područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija nastalih od 2012. do zatvaranja natječaja.

Selekcijska komisija u kojoj su bili Boštjan Botas Kenda, Dejan Dragosavac Ruta, Igor Stanišljević, Olivera Stojadinović i Ana Tomić odabrala je 26 radova za izlaganje na 'Temi' i 140 radova za 'Reviju' u kategorijama vizualni identitet, tiskana sredstva promocije/komunikacije, izdavaštvo, ambalaža, signalistika, oglašavanje, specifični segmenti vizualnih komunikacija – samostalno, dizajn za film ili elektroničke medije.

Popis odabranih izlagača možete pronaći na ovoj poveznici

Održat će se i 'Eduzgraf', kreativna edukacijska platforma namijenjena studentima dizajna i vizualnih komunikacija i dizajnerima na početku karijere, za koji je selekcijska komisija u kojoj su Miranda Herceg, Damir Bralić, Antonio Dolić, Mihaela Richter i Ana Tomić odabrala 33 rada.

Matković je posebno izdvojila Eduzgrafov program 'Osobni znalac', 'zanimljiv koncept gdje mladi profesionalci imaju priliku jedan na jedan razgovarati s nekim od renomiranih profesionalaca dizajnera'.

Izložba studenata bit će predstavljena kao zasebni izložbeni segment uz radove profesionalnih dizajnera prijavljenih na glavnu izložbu, a uključujući studente u 'Temu' cjelokupnog Zgrafa 12. izdanje Eduzgrafa prvi put radi dodatni iskorak, kako bi se jasnije stvorio most između obrazovnog sektora, profesionalne dizajnerske prakse i institucija podrške.

Tu je i program 'Zgraf Riječi', selekcija najboljih teorijskih i praktičnih primjera iz struke, s predavanjima članova Međunarodnog žirija i drugih stručnjaka s područja dizajna i vizualnih komunikacija.

Matković je najavila i izložbu švicarskog dizajnerskog studija Peng Peng, dobitnika nagrade Grand Prix 11, koja će se održati u Galeriji ULUPUH od 16. siječnja do 13. veljače 2017.

Zgrafu će, najavila je, prethoditi program 'Ususret Zgrafu', u sklopu kojeg u Zagreb već idući tjedan dolazi Diego Vainesman, argentinski dizajner s boravištem u New Yorku, gdje je i sjedište njegovog dizajnerskog ureda 40N47 Design.

'Na predavanju 'Type is Sexy and I know it!', 23. studenoga u Galeriji Permanenta, Vainesman će govoriti o Type Directors Clubu, vodećoj dizajnerskoj organizaciji čija je svrha promidžba tipografije', kazala je Matković.

Međunarodni žiri dodijelit će pet nagrada – Zgraf Grand Prix, Zgraf 1, Zgraf 2, Zgraf Welcome i ico-D Excellence Award, te deset počasnih diploma najboljim radovima predstavljenima na Zgrafu 12. Žiri čine Rick Poynor, Radovan Jenko, Vaughan Oliver, Jianping He i Sanja Rocco

Bit će dodijeljena i nagrada Zgraf Excellence, specijalna počasna nagrada za skupinu izlagača izvan konkurencije, te nagrada Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA Award.

Program Zgrafa 12 organiziran je uz financijsku podršku Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport te, Ministarstva kulture RH, ULUPUH-a te Veleposlanstvo Švicarske u Hrvatskoj. Cjelokupan program Zgrafa 12 možete pronaći na poveznici www.zgraf.hr