RIMSKA SISCIJA

Zbog vrijednog nalaza odgađa se dovršetak sisačkog kolodvora

24.07.2014 u 16:46

  • +4

Arheološko nalazište na kolodvoru Sisak

Izvor: Pixsell / Autor: Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Bionic
Reading

Na mjestu budućeg pothodnika sisačkoga željezničkog kolodvora otkriven je novi, bogat i vrijedan nalaz iz doba rimske Siscije, tako da će se arheološki istraživačko-zaštitni radovi na toj lokaciji vjerojatno produljiti, a rekonstrukcija kolodvora još će pričekati.

Nakon peći za staklo ili keramiku, koja je otkrivena početkom godine, ovih dana su otkriveni i vrlo dobro sačuvani dijelovi rimskog foruma i ceste. Iako je dio starih građevina i predmeta uništen pri izgradnji kolodvora prije 150 godina, očuvani dijelovi svjedoče o iznimnoj kvaliteti i umješnosti rimskih graditelja.

"Posebno je dobro očuvan dio glavne gradske ceste cardo, čiji je smjer bio sjever-jug, a završavala je na ulazu u Sisciju kod gradskog bedema. Popločena je velikim kamenim blokovima, a dobro je vidljivo kako su uz cestu izgrađeni nogostupi te sustav odvodnje. Ispod ceste je glavni odvodni kanal, koji je prikupljao oborinsku i ostalu otpadnu vodu. Vjerujemo kako je nalaz iz trećega ili četvrtog stoljeća", kaže voditelj radova, arheolog Tomislav Jerončić.

Osim ostataka gradskog foruma, pronađeni su i temelji drugih zdanja. Zbog njihovih golemih gabarita, a debljina zidova je i više od jednog metra, stručnjaci vjeruju kako je riječ o javnim objektima.

Istraživanja, koja su počela na mjestu bivšeg perona, proširena su uz trasu budućih kolosijeka. Izvođači radova iz splitskog Kaukala i konavoskog Arheoplana kažu kako će se zadržati na toj lokaciji.

Kao što se i očekivalo, otkriveni su i mnogi pokretni nalazi - ostatci keramike, stakla, kovanog novca, medicinskih instrumenata i nakita. Pronađene su i vrijedne keramičke posude s glazurom, tzv. terra sigillata, a uz novac kovan u Sisciji pronađeni su i primjerci novca iz drugih dijelova Rimskoga Carstva.

Iako je ugovorom s HŽ-om o istražno-zaštitnim radovima predviđen njihov završetak do kraja rujna, Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture priopćila je danas kako je moguće da će se "zbog iznimnog značenja nazališta, čija će se veličina i vrijednost tek otkriti nastavkom radova, aneksom ugovora radovi i produljiti".

Rekonstrukcija sisačkoga željezničkog kolodvora počela je u siječnju, a kako je arheoškim nadzorom pronađen nalaz iz rimske Siscije, rekonstrukcija je prekinuta, a nastavljeni su arheološki istraživačko-zaštitni radovi.

Zbog iznimno vrijednog nalaza, stručnjaci su predlagali preseljenje kolodvora, ali je HŽ Infrastruktura, kao investitor, odbio takvu mogućnost.

Tijekom radova putnici se koriste neprikladnim i dislociranim privremenim peronom.