'KOMERCIJALNI SPEKTAKL'

Zbog izložbe o Björk njujorški kritičari zaratili s MoMom

18.03.2015 u 13:18

Bionic
Reading

Poznati njujorški muzej MoMa na Dan žena publici je predstavio veliku retrospektivnu izložbu posvećenu Björk, a bit će otvorena do 7. lipnja. No ono što je trebalo biti slavljenje originalne umjetnice pretvorilo se u rat likovnih kritičara protiv MoMe, s obzirom na to da mnogi smatraju da ovaj muzej postavlja izložbe koje su komercijalni spektakli

Islandska glazbenica Björk u svojoj je dugoj karijeri većinom imala podršku glazbene kritike, uključujući i za one njezine albume koji su bili na granicama slušljivosti. Nema sumnje da je Björk jedinstvena glazbena i pop-kulturna pojava, fantastična vokalistica i umjetnica, ali čini se da njezino umjetničko institucionaliziranje kroz veliku retrospektivnu izložbu u njujorškoj MoMi nije naišlo na pozitivne reakcije.

Baš suprotno, velika izložba koja se prostire na dva kata poznatog muzeja od likovnih kritičara proglašena je velikim promašajem. Guardian je napisao da je u pitanju 'fijasko i katastrofa', New York Magazine pak da je u pitanju 'nepovezani nered' dok je New York Times naročito zamjerio 'infantilnu i dosadnu audionaraciju' koja prati izložbu.

Problem zapravo nije u Björk, nego u MoMi, napisao je kritičar New York Magazinea: 'MoMa uništava svoj umjetnički kredibilitet i samoubilački se pretvara u karneval na kojemu je najvažnija prodaja ulaznica.' Izložba posvećena islandskoj glazbenici je 'vrhunac propasti njihovih pop-programa', 'spektakala bez smisla'.

Njujorški kritičari zamjeraju MoMi i prethodne izložbe posvećene filmskom režiseru Timu Burtonu, kao i performans tijekom kojega je glumica Tilda Swinton spavala u kutiji. New Yorker piše: 'Ponašajući se kao da joj čine čast ovom izložbom, MoMa podsjeća na nekakvu smiješnu groupie. Dignitet umjetnice Björk nije doveden u pitanje, ali zato nestaje dignitet muzeja.'

Izložba je još opisana kao 'kombinacija voštanih figura iz muzeja Madame Tussauds i Rock and Roll Hall of Fame', 'gubitak vremena' i 'definitivno bez ikakve logike'.

Publika se ipak ne slaže, s obzirom na dobru posjećenost retrospektive, a ona se može pogledati do 7. lipnja.