šibenik

Završio je prvi showcase festival u Hrvatskoj - SHIP nadmašio očekivanja

19.09.2023 u 10:07

Bionic
Reading

Ured za izvoz glazbe osnovan je prije nepunih godinu dana, a već je polučio popriličan uspjeh organizirajući prvi showcase festival ovolikih razmjera u Hrvatskoj

Po uzoru na europske urede koji postoje već nekoliko godina, ideja ovog ureda je da se hrvatske izvođače pozicionira globalno. Mladi, talentirani, a nedovoljno zastupljeni umjetnici koji izvode originalnu glazbu ciljana su publika Ureda za izvoz glazbe.

A upravo mladi i talentirani umjetnici prodefilirali su kroz četiri dana i šest pozornica u Šibeniku na SHIP festivalu. Uspješnost Ureda za izvoz glazbe i SHIP festivala potvrdili su i kolege iz europskih ureda koji imaju sad već višegodišnju praksu u svom radu i organiziranju showcase festivala: 'SHIP je dobar korak naprijed što se tiče prezentacije i eksporta hrvatske glazbe svijetu', istaknuo je James Minor, potpredsjednik SXSW Music Festivala. 'Sretan sam što sam dio prvog SHIP festivala, nevjerojatno je što je Ured za izvoz glazbe Hrvatska postigao u samo jednoj godini', rekao je Michal Berezňák, voditelj LALA Slovak Music Exporta. S njim se slaže i Primož Kristan, glavni tajnik slovenskog SIGIC-a, koji je čestitao hrvatskom export officeu: 'Čestitke We Move Music Croatia i SHIP festivalu na odličnom startu, lokacija je impresivna, kapaciteti, tajming, sve je zaista odlično'.

Izvor: Društvene mreže

SHIP festival službeno je otvoren u četvrtak, 14. rujna u Kući umjetnosti Arsen. Festival je otvorila ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, a otvaranju su prisustvovali i gradonačelnik Šibenika Željko Burić te Direktor TZ Šibensko-kninske županije, Krešimir Šakić, kao i Direktor TZ grada Šibenika, Dino Karađole. Nakon službenog otvorenja, prisutnima je zasvirao bend Chui, izvevši svoju skladbu, glazbu za dokumentarno-eksperimentalni film 'Berlin, simfonija velegrada' (Walter Ruttmann, 1927.) kao zajednički projekt Hrvatskog filmskog saveza, Kina Tuškanac, Goethe Instituta i samog benda. Nakon otvorenja, od 20 sati na Tvrđavi sv. Mihovila nastupali su redom sjajni Porto Morto i nemanja te genijalni talijanski Nu Genea Live Band koji je napravio pravu mediteransku feštu za posjetitelje Tvrđave.

Posljednja festivalska lokacija u četvrtak bile su dvije pozornice kluba Azimut na kojima su nastupili Microslav i DJ Demian (Mrle). U petak i subotu svi koncerti preko 40 domaćih i inozemnih bendova kretali su od 19 sati te trajali do 5 ujutro na svih šest festivalskih pozornica. Jutarnji termini bili su rezervirani za konferencijski dio SHIP festivala, a na kojem je sudjelovalo više od 60 gostiju iz cijelog svijeta. Paneli su se održavali od 10 do 15 sati na lokacijama kluba Azimut i Kuće umjetnosti Arsen.

Festival SHIP organizirali su Ured za izvoz glazbe Hrvatska (HUZIP, HGU, HUIG, HUOKU) u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, a festival su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatska turistička zajednica, HDS ZAMP, Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije.