KOŽA KAO PLATNO

Zašto je tetoviranje tako univerzalna pojava?

12.08.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Je li vam ikad palo napamet da je tetoviranje prilično nalik smijanju? Naime, nalazimo ga u svim kulturama, ali ne iz istih razloga. Ono što vas pokreće da pokrijete tijelo bojom, tintom ili čak ožiljcima, otkriva što vam je civilizacijski važno u vašem društvu. Fotograf National Geographica objašnjava zašto se u mnogim kulturama na tijelo gleda kao na platno za slikanje

Fotograf National Geographica Chris Rainier proputovao je svijet tragajući za kulturama koje još uvijek 'jednom nogom stoje u Rajskom vrtu'. U svojem govoru na Aspen Ideas Festivalu objasnio je kako se 'u mnogim kulturama diljem svijeta vjeruje da je tijelo slikarsko platno koje čeka da se na njemu ispiše neka priča'.

Od Maora iz Novog Zelanda do suvremenih uličnih bandi, pripadnici mnogih kultura upotrebljavaju neki oblik tetoviranja. No 'u slučajevima kad je koža pretamna za tetoviranje, javlja se ukrašavanje ožiljcima', kaže Rainier.

Kad bi, boraveći u plemenima u Africi koja primjenjuju ukrašavanje ožiljcima, pitao domaćine tko im je najljepša žena ili muškarac, uvijek bi prst pokazivao na osobu koja ima najviše ožiljaka.

Tetoviranje često ukazuje na nešto više od taštine i pojavljuje se kao nužan dio u sklopu obreda prelaska u odraslu dob. Rainier je fotografirao pripadnike plemena s Papue Nove Gvineje koji vjeruju da svi ljudi potječu od krokodila pa zbog toga svoju mladež ukrašavaju ožiljcima kako bi im koža nalikovala ljušturama krokodila.

U različitom stupnju isto vrijedi i za kulture koje ne primjenjuju tako radikalne oblike tetoviranja. Kao što se kaže u članku o Rainierovu radu u časopisu Smithsonian: 'U Novoj Gvineji vrtlog tetovaža na licu žene iz plemena Tofi ukazuje na podrijetlo njezine obitelji. Tamne črčkarije na prsima kambodžanskog svećenika izražavaju njegova religiozna vjerovanja. Tetovaže pripadnika bande iz Los Angelesa opisuju njegovu pripadnost uličnim savezima, a mogu otkrivati i je li počinio ubojstvo.'

'Te tetovaže govore 'Ja sam to i to, a učinio sam to i to', kaže Rainier.

Ali nisu sve plemenske oznake ispunjene takvim značenjima. Rainier je u Aspenu pokazao i slike pripadnika ratobornog plemena iz zapadne Papue. Muškarci ovdje nose svojevrsne suknje od trske koje im dosežu do koljena, a ispod njih im strše dugački tuljci za penise.

'No takvi dodaci nemaju nikakvu upotrebnu vrijednost; pomislite samo na naše mladiće koji se razmeću svojim Porscheima', zaključuje Rainer.

Svoju kožu možemo ukrašavati na različite načine, no čini se da smo u dubini ipak svi isti.