KULTURNA DOBRA

Zaštićene kamene kugle iz Dubrovačko-neretvanske županije

30.10.2013 u 13:43

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša zaštitilo je sedamdeset kamenih kugli pronađenih na sjevernim padinama brda Šubir u Općini Pojezerje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Na prijedlog Državnog zavoda za zaštitu prirode, temeljem dokumentacije koju su priredili dr.sc. Hrvoje Posilović, prof.dr.sc. Jasenka Sremac, dr.sc. Karmen Fio i prof.dr.sc. Blanka Cvetko-Tešović, znanstvenici s Geološkog odsjeka Geološko-paleontološkog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zaštićena je još jedna skupina kugli pronađenih u blizini gradilišta autoceste koja će uskoro doći do Ploča.

No završetkom radova na dionici Dalmatine od Vrgorca do Karamatića završila je i priča o prvom nalazištu kamenih kugli - podsjetimo, u travnju 2010. pronađeni su jedinstveni, savršeni oblici kugli silikatno-karbonatne sferoidne nodularne konkrecije koji su pobudili interes javnosti i struke.

Kako je nalazište neposredno uz trasu autoceste, nije bilo moguće zaštititi kugle 'in situ', već samo izvan nalazišta, 'ex situ'.

Nalazište pravilnih kamenih kugla starih 100 milijuna godina prekriveno je betonom i kamenim zidovima jer tako zahtijeva gradnja autoceste, a nije bilo moguće postaviti ni bilo kakve ploče o nalazištu jer ništa ne smije ometati pozornost vozača, tako da će taj lokalitet otići u zaborav. No kako se neslužbeno doznaje, stručnjaci s PMF-a se ovih dana nalaze na terenu na području Vrgorca i Otrić Seoca te će pokušati zaštititi neka druga nalazišta koja se nalaze dalje od područja autoceste.

Radi se o nalazištima na brdu Šubir u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te nalazištu kod Milošića u Splitsko-dalmatinskoj županiji.