MISTERIOZNI 'PRICE'

Započeo lov na ubojicu Pabla Nerude

03.06.2013 u 11:37

Bionic
Reading

Četrdeset godina nakon smrti čileanskog nobelovca Pabla Nerude, sudac je izdao naredbu da policija izradi portret čovjeka za kojeg tužitelji tvrde da je naredio ubrizgavanje smrtonosne injekcije

Nerudina smrt bila je dugo vremena neupitna budući da se smatralo da je slavni pjesnik preminuo od raka prostate, ali čileanski tužitelj Eduardo Contreras priložio je nove dokaze koji ukazuju na to da su ga ipak ubili agenti diktatora Augusta Pinocheta

Tužitelj tvrdi da je liječnik Sergio Draper, koji je svjedočio da je bio uz Nerudinu postelju u vrijeme njegove smrti 1973., tek sada priznao da je s njima u to doba bio još jedan liječnik po imenu 'Price'.

Međutim, Priceova prisutnost nije zabilježena u bolničkoj dokumentaciji, a Draper je, nakon prvotnog svjedočenja, izjavio da ga više nikad nije sreo u bolnici nakon Nerudine smrti. Opis Pricea kao plavokosog, plavookog, visokog čovjeka, odgovara opisu Michaela Townleyja, dvostrukog agenta CIA-e, koji je radio za čileansku tajnu policiju pod nadzorom Pinocheta.

Townley je kasnije 'smješten' u američki program za zaštitu svjedoka, nakon što je priznao da je odgovoran za smaknuća istaknutih Pinochetovih kritičara i političkih protivnika u Washingtonu i Buenos Airesu.
Tužitelj Contreras smatra da je upravo misteriozni 'Price' bio osoba koja je naredila da se Nerudi ubrizga smrtonosna injekcija.

Nerudin bivši asistent Manuel Araya godinama je tvrdio da je pjesnik otrovan. Ekshumacija Nerudina tijela obavljena je u travnju, a nalaze analizira čileanski i međunarodni tim istaknutih specijalista forenzičara.