'IZVOĐAČICE'

Zanimljiva plesna predstava bez glazbe i scenografije

02.04.2014 u 10:59

Bionic
Reading

U plesnoj predstavi 'Izvođačice' autorski dvojac Irma Omerzo i Vilim Matula bave se temom samog izvođenja. Predstava nema glazbu i scenografiju i cijela je zasnovana isključivo na visoko postavljenoj letvici izvedbe. S koreografkinjom smo razgovarali o zanimljivom kreativnom procesu

'Izvođačice' su treća predstava kolektiva čije su se članice (Petra Chelfi, Ivana Pavlović, Nina Sakić, Karolina Šuša i Martina Tomić) nakon godina pojedinačnog djelovanja okupile kako bi pokrenule produkciju zajedničkih radova. Ponudile su novi produkcijski model, u kojem kolektiv producira i izvodi predstave pozivajući autore na suradnju.

Premijera predstave Izvođačice autora Irme Omerzo i Vilima Matule održat će se u četvrtak, 3. travnja u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10. Reprizne izvedbe predstave su u petak, 4. travnja i subotu, 5. travnja, u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru.

Ovogodišnji autori Irma Omerzo i Vilim Matula bave se temom samog izvođenja. Povrh izvedbenih materijala, u fokus dolazi sam čin izvedbe. Apstraktni, precizni i organski jezik pokreta pronalazi svoja značenja u sprezi s izgovorenim ulomcima. Ova predstava ne gradi čvrste tvrdnje na pozornici, već donosi klupko finih asocijacija da se odmota u gledalištu.

S autoricom Irmom Omerzo razgovarali smo o samom kreativnom procesu nastanka projekta.

'Radni proces na predstavi 'Izvođačice' sastojao se od dva djela. U prvom smo Vilim Matula i ja imali odvojene probe s plesačicama na kojima je svaki od nas radio izolirano na željenim materijalima.

Ja sam tijelima i pokretima plesačica pristupala iz anatomskih načela, i namjerno što je moguće apstraktnije, znajući da će Vilijev rad na govoru vući prema konkretnijim značenjima.

U drugom dijelu procesa gledali smo ponuđene materijale, 'plesačke i glumačke' i tražili načina kako ih ispreplitati u jedinstveno tkivo predstave.Temu izvođenja provela sam u suradnji s plesačicama na način da su vrlo minuciozno, do svakog detalja tokom izvedbe, svjesne što i kako izvode, s posebnom pažnjom na međuprostore i odnose koji se stvaraju tokom ove predstave.

Predstava nema ni glazbu ni scenografiju i cijela je zasnovana isključivo na visoko postavljenoj letvici izvedbe 'Izvođačica', kazala je Omerzo.

Kolektiv želi stvarati kazalište koje se nalazi na sjecištu različitih izvedbenih izraza. Vjeruju u moć kazališta koje komunicira slojevito, rafinirano i zrelo, promišljeno angažirajući gledatelja na svim razinama potičući mu  radoznalost. U tu se svrhu žele otvarati uvijek novim izvedbenim formama.

Tportal.hr je za svoje čitatelje pripremio ulaznice (2x2) za izvedbu u subotu, 5. travnja u 20 sati!

Po dvije ulaznice su osvojile:

Irena Jurec
Iva Papić