uoči dodjele nagrada

ZagrebDox: Sedamnaest filmova u svim programima, a posebno se izdvaja 'Obiteljska rendgenska slika'

19.06.2021 u 10:53

Bionic
Reading

Na sam dan dodjele nagrada ZagrebDox donosi sedamnaest filmova, među kojima se izdvaja 'Obiteljska rendgenska slika', obiteljski portret iranske redateljice Firouzeh Khosrovani, laureat prestižnog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma IDFA

U filmu, koji se prikazuje u 20 sati u Kinu SC, redateljica istražuje neobičan brak svojih roditelja - otac je radiolog i njeguje sekularne svjetonazore, a majka pobožna muslimanka koju šokiraju zapadnjački ukusi njezina muža.

'Uz pomoć obiteljskih fotografija i drugih arhivskih materijala, rekonstruiranih i zamišljenih dijaloga i obilježja kuće u kojoj je odrastala, stvara poetičan portret složenog, no unatoč tome odnosa ispunjenog ljubavlju, uz osvrt na Švicarsku i revolucionarni Iran šezdesetih godina', napominje se u najavi.

Firouzeh Khosrovani je rođena u Teheranu, studirala umjetnost u talijanskoj Breri, a po završetku studija vraća se u Iran i magistrira novinarstvo. Otad je surađivala s različitim talijanskim novinama i časopisima, te režirala više dokumentarnih filmova.

Subotnje projekcije na ZagrebDoxu započet će već u 11 sati u MM centru, gdje će redatelj Rajko Grlić, koji predsjeda ovogodišnjim međunarodnim žirijem ZagrebDoxa, održati studiju slučaja o svom dokumentarcu 'Stina', posvećenom slikaru Edi Murtiću.

Kratkometražni film koji prikazuje proces nastanka njegova djela prikazat će se uoči razgovora što će ga s redateljem voditi direktor festivala Nenad Puhovski.

Filmski dio programa počinje u 14 sati, kada će u Kinu SC biti prikazan film 'Nije to bila ljubav' Maye Sarfaty o tragičnoj ljubavnoj priči mlade Židovke i austrijskog oficira SS-a.

Od 15 sati u Teatru &TD na programu je 'Nizvodno prema Kinshasi' Dieuda Hamadija, a u MM centru 'Zacijeli me' Danijele Štajnfeld.

Kratkometražni videodnevnik 'U karanteni s klinkom' Pola Mallafréa i poetičan argentinski film 'Usamljena stijena' Alejandra Telémaca Tarrafa bit će prikazani u 16 sati u Kinu SC.

Teatar &TD u 17 sati donosi reprizu filma 'Kosturi iz ormara' Boa McGuirea, pobjednika Tribece, a u isto vrijeme u MM centru prikazuje se 'Ljubav oko svijeta' Anđele i Davora Rostuhara.

U 18 sati u Kinu SC na programu je 'Greška u Matrixu' Rodneyja Aschera, ostvarenje koje ponire u složenu mrežu znanosti, filozofije i teorija zavjera.

U MM centru u 19 sati slijede tri kratkometražna ostvarenja, poljski 'Ispočetka' Zofie Sawicke, o djevojci koja uskoro napušta socioterapijsku ustanovu i hvata se u koštac s realnošću, "Pustinjski psi" Samuela Morrisa o mladim Marokancima koji žive po vlastitim pravilima i zanima ih sve popularnija kultura skateboardinga, te francuski 'Tinejdžerske priče iz karantene' koje će publici uživo predstaviti koautorica (uz Charlotte Ballet-Baz) filma Marie-Pierre Jaury.

Na dodjeli nagrada u 19,30 sati u Teatru &TD žiri će proglasiti ovogodišnje pobjednike, dobitnike Velikog pečata u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, Malog pečata, nagrade Movies That Matter, nagrade Teen Dox i nagrade FIPRESCI.

Program završava nizom projekcija u večernjim satima - u 21 sat u MM centru prikazuju se filmovi 'Čistimo zajedno' Gabrielle Stemmer i 'Judy protiv kapitalizma' Mikea Hoolblooma, a u Teatru &TD 'Nova smjena' Jindřicha Andrša o srednjovječnom punkeru koji je cijeli život bio rudar, a nakon zatvaranja rudnika odlučuje postati kompjutorski programer.

U 21,30 na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazat će se 'Krtica u Sjevernoj Koreji' Madsa Brüggera, potajice sniman doku-triler o opasnoj misiji u zemlji s jednom od najbrutalnijih diktatura, a u 22 sata u Kinu SC prikazat će se film o usponu američke radikalne desnice 'Bijeli šum' Daniela Lambrosa.