UGLEDNI HRVATSKI ANSAMBL

Zagrebački solisti nastupaju u Francuskoj

12.11.2012 u 15:55

Bionic
Reading

Zagrebački solisti u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj održat će dva koncerta: 9. listopada u Vannesu, u Bretagni, u Theatre Ann de Bretagne te 10. listopada u pariškom Theatre della Ville

Zagrebački solisti jedan su od najuglednijih hrvatskih ansambala, osnovani 1953. godine pod umjetničkim vodstvom svjetski glasovitog violončelista Antonija Janigra. Do sada su održali preko 3.500 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama. Uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti, primjerice Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine, Zuzana Ružičkova, Mario Brunello, Isabelle Moretti, Guy Touvron i mnogi drugi. Svi članovi ansambla odlikuju se virtuoznošću i disciplinom muziciranja te izuzetnim entuzijazmom i zaljubljenošću u komorno muziciranje.

Zagrebački solisti u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj održat će dva koncerta: 9. listopada u Vannesu, u Bretagni, u Theatre Ann de Bretagne te 10. listopada u pariškom Theatre della Ville. Predvođeni umjetničkim voditeljem, znamenitim francuskim violončelistom Marcom Coppeyem te koncertnim majstorom Sretenom Krstićem, prvim koncertnim majstorom Minhenske filharmonije, na oba koncerta Zagrebački solisti izvest će program sastavljen od djela svjetski uglednih majstora, ali i istaknutih hrvatskih skladatelja.

Tako će se na programu naći Koncert za violončelo i gudače u C-duru Josepha Haydna, u kojem će se kao solist predstaviti umjetnički voditelj ansambla, te Serenada za gudače Petra Iljiča Čajkovskog, jedna od najljepših i najpopularnijih skladbi pisanih za gudački sastav. Hrvatsko će stvaralaštvo predstavljati 9. simfonija Amanda Ivančića, čiji opus spaja nasljeđe kasnog baroka i pretklasike te Lumina za gudače i magnetofonsku vrpcu Ive Maleca, jednog od najistaknutijih hrvatskih skladatelja 20. i 21. stoljeća, koji je u mladosti svoju hrvatsku adresu zamijenio francuskom, te je djelujući aktivno u Parizu kao skladatelj i pedagog, stekao svjetsku slavu.