PREMIJERA INTERFACE

Zagrebački plesni ansambl slavi 40. rođendan

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.09.2010 14:16
  • Objavljeno 03.09.2010 u 13:12
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zagrebački plesni ansambl u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih za 14. rujna najavljuje premijeru plesne predstave 'Interface' u koreografiji umjetničke voditeljice ZPA Snježane Abramović Milković, a tom premijerom ZPA će obilježiti 40 godina djelovanja

'Interface' je četvrta koreografija Snježane Abramović Milković, a riječ je o predstavi za osam plesača. I ovaj put gledatelj je pozvan da uđe u visoko teatralizirani, stilski pročišćen plesni jezik, koji pored intelektualnog angažmana nudi i vrhunsku virtuoznost jedne od najpriznatijih plesnih kompanija u regiji.

Predstava za polazišnu točku istraživanja uzima odnos virtualnog i realnog u našem iskustvu suvremenosti. Činjenica je da je granica našeg iskustva virtualnog i realnog sve poroznija, a iskustvo realnosti vrlo lako može postati ultimativnom iluzijom.

'Interface' preuzima svjetove kompjuterskih igara, njihov grafizam i funkcije, baveći se načinom na koji iskustvo virtualnog afirmira nove potencijale razmišljanja o našim identitetima: poželjnim, fetišističkim, lažnim; mnoštvu identiteta kojima smo naseljeni. Ako slijedimo misao Gillesa Deleuzea, virtualno ne treba suprotstavljati realnom, već aktualnom, dok je realno suprotstavljeno mogućem. U tom smislu 'Interface' propituje što iskustvo virtualnog donosi plesu, prvenstveno senzornom, perceptivnom kazališnom činu.

Koreografkinja organizira plesni materijal kao niz naoko nepovezanih susreta, koincidencija i interakcija u beskonačnoj struji prolaza. No te interakcije, slučajno ili ne, formiraju događaje u našim životima. Dramaturgija komada počiva na ideji da percepcija svakodnevnog biva virtualziranom u našem unutrašnjem iskustvu, potrebi da stvaramo male narative ne bismo li pobjegli od kaotičnosti i svakodnevice. Plesni materijal kreiran je preuzimanjem i stilizacijom načina kretanja likova iz kompjuterskih igara. Na taj način plesači oblikuju nove tjelesne identitete, iako u konačnici ne slijede razvoj tih likova.

U predstavi nastupaju Zrinka Lukčec, Sara Barbieri, Darija Doždor, Petra Chelfi, Aleksandra Mišić, Martina Nevistić, Ognjen Vučinić i Elvis Hodžić. Dramaturg je Saša Božić, asistent koreografa Ognjen Vučinić, glazbu je napisao Višeslav Laboš, scenografkinja je Iva Matija Bitanga, kostimografkinja Emina Tataragić, a dizajn svjetla potpisuje Aleksandar Čavlek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi