pod ravnanjem Vetona Marevcija

Zagrebačka filharmonija ponovo u petak u Tvornici kulture

25.03.2021 u 13:36

Bionic
Reading

Tvornica kulture ponovo će, u petak 26. ožujka, ugostiti orkestar Zagrebačke filharmonije, koji će pod ravnanjem maestra Vetona Marevcija i uz solistički nastup baritona Leona Košavića izvoditi djela Georgea Friedricha Handela, Antonína Dvořáka i Franza Josepha Haydna

Kako se ističe u najavi, na programu su uvertira Mesija Georga Friedricha Handela, Biblijske pjesme, op.99 Antonína Dvořáka i 52. simfonija u c-molu Franza Josepha Haydna. Mesija je jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih djela Georgea Friedricha Handela. Dobro je poznato da je Handel Mesiju dovršio u samo 24 dana. Praizvedba oratorija Mesija je bila 1742. godine, a koncert je bio u dobrotvorne svrhe za oslobođenje nekoliko zatvorenika iz tamnica te za pomoć bolnicama.

Biblijske pjesme ciklus su od deset popijevki skladanih na stihove iz Knjige psalama. 'Ciklus se smatra ne samo vrhuncem skladateljstva Antonína Dvořáka na području solo popijevke, nego i jednim od najznačajnijih opusa u toj glazbenoj vrsti', ističu iz Zagrebačke filharmonije.

52. simfonija skladana početkom 1770.-ih, često se opisuje kao posljednja Sturm und Drang simfonija u opusu 'oca simfonije' Franza Josepha Haydna. Simfonija je prepuna dramatičnih, svečanih i uzvišenih trenutka i stoga je mnogi opisuju kao prethodnicu Beethovenove Pete simfonije. Zagrebački filharmoničari nastupit će pod ravnanjem maestra Vetona Marevcija, mladog hrvatskog iznimno talentiranog dirigenta koji je orkestralno dirigiranje studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a sa Zagrebačkom filharmonijom uspješno surađuje od 2015. godine.

Leon Košavić mladi je i nadareni bariton s međunarodnom karijerom i dobitnik brojnih nagrada. Rođen je 1991. godine, a vokalno obrazovanje započeo je u dobi od dvanaest godina. Leonova impresivna biografija započinje mnogo prije diplome, ali je upotpunjena stjecanjem magisterija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi maestra Giorgia Suriana. Ovotjedni koncert održat će se kao i prošli tjedan u Tvornici kulture, u Šubićevoj ulici 2, a ulaz za publiku je iz ulice Ljudevita Posavskog.