Pavle Pavlović u 'Trotoaru'

Zagreb dobiva novu umjetničku galeriju, najavljena prva izložba

05.05.2023 u 13:12

Bionic
Reading

Zagrebačka galerijska scena od idućeg petka, 12. svibnja, dobiva novo mjesto susreta ljubitelja umjetnosti - galeriju Trotoar koja se otvara izložbom 'Trijumf vrlina' slikara Pavla Pavlovića

Galerija u Mesničkoj ulici, sa 150 četvornih metara izložbenog prostora i velikim izlozima, već prvom izložbom najavljuje svoju posvećenost nekonvencionalnim autorima različitih poetika. Organizirat će samostalne i skupne izložbe, inozemna gostovanja, izdavačku djelatnost.

Pokrenuli su je, nakon 15-ak godina pasioniranog praćenja umjetničkog stvaralaštva i tržišta, Natali Cerin, Dalibor Antonić i Martina Marić Rodrigues, kustosica galerije.

Pavle Pavlović u novom ciklusu, nastalom u proteklih nekoliko godina, nastavlja graditi svoj već prepoznatljiv svemir u kojemu osobna iskustva i motivacije upotpunjuje raznorodnim elementima iz virtualnog svijeta, u svrhu traženja novih značenja i mogućnosti, ističe se u najavi.

Po riječima Saše Bogojeva, autor kopa po internetu u potrazi za informacijama i vizualima koji definiraju ili parodiraju suvremeno društvo, a izabrane artefakte virtualnog džumbusa potom besramno suprotstavlja slikarskoj tehnici kao tradicionalnom mediju te ih smješta u psihodelične vizualizacije na granici razuma i mašte.

"Od kibernetskih dubina clouda, kroz kolažno-slikarski pristup i digitalne manipulacije, do konačne izvedbe u tradicionalnom mediju ulja na platnu, Pavlović svojom razrađenom procedurom slikarsku tradiciju dovodi u sudar s kičem i arhetipovima popularne (digitalne) kulture, čime poznati vizualni rječnik s naših ekrana mutira u groteskne scene koje nerijetko duhovito komentiraju ideju ljudske superiornosti", ustvrdio je Bogojev u predgovoru.

Kolažiranim slikarskim scenografijama daje hommage raznim meme junacima, internet fenomenima i senzacijama, ali i strip kadrovima te vlastitim dugogodišnjim inspiracijama - slikarstvu kasne gotike i rane renesanse.

Pavle Pavlović (1983. Beograd), završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a slikarstvo diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je od 2016. asistent. Izlagao je na nizu izložbi, a u posljednje vrijeme ističu se nastupi u Italiji, Meksiku, Kini.

Njegova izložba u Trotoaru bit će otvorena do 15. srpnja, a razgovor s umjetnikom najavljen je za 9. lipnja.