OBEĆANA ZEMLJA

Zagreb Book Festival predstavlja suvremenu irsku prozu

05.05.2016 u 15:55

Bionic
Reading

Književna manifestacija Zagreb Book Festival (ZBF) Naklade Ljevak u svojem će se drugom izdanju održati u Zagrebu od 16. do 22. svibnja s fokusom na irsku književnost i kulturu, a organizatori ove godine ponovno najavljuju bogat program sadržaja vezanog uz knjige i pisanje, usmjeren podjednako na dječju i na odraslu publiku i od ove godine upotpunjen plesnim i filmskim programom predstavljanja baštine i umjetnosti zemlje partnera

'Ove nam je godine zemlja partner Irska, koja u 2016. obilježava 100. obljetnicu borbe za nezavisnost, odnosno, Uskršnjeg ustanka, država koja je po mnogočemu slična Hrvatskoj, uključujući njezino katoličko nasljeđe, relativno malu populaciju i jaku emigraciju', kazala je u četvrtak na konferenciji za novinare u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) direktorica i idejna začetnica festivala Petra Ljevak

I ove godine, kao i prošle, festival u Zagreb dovodi čak šestero istaknutih, nagrađivanih i svjetski poznatih inozemnih autora, a predstavit će se i čitav niz istaknutih domaćih autora, koji će tu promovirati svoje nove knjige, napomenula je.

Cilj je festivala promicanje čitanja i knjige, kazala je Ljevak, a nakon prošlogodišnjeg inauguralnog vrlo uspješnog izdanja, kada je fokus bio na globalno popularnoj švedskoj književnosti, ove će se godine zagrebačkoj publici predstavit četvero cijenjenih irskih suvremenih autora, Sebastian Barry, John Connolly, David Park i Eoin Colfer.

Kako se ne bi posve zaboravilo ozračje prvoga ZBF-a, organiziran je poseban programski segment 'Tribute to Sweden', koji će ugostiti dvoje cijenjenih švedskih autora, zvijezdu švedskoga krimića Carla-Johana Vallgrena i dječju književnicu Jujju Wieslander, autoricu svjetski poznate slikovnice o Mami Mu prevedene na 30 jezika svijeta.

Novost je da će se dio programa odvijati i u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb, Kinu Tuškanac i Muzičkoj akademiji, dok će domaćin većine događanja ponovno biti Muzej za umjetnost i obrt (MUO).

'HNK će u svojem bistrou u jutarnjem programu 'Irish coffee', u neformalnom obliku u formatu jedan na jedan uz jutarnju kavu predstaviti naše goste, a odvojeno će se odvijati i program 'Poetry downstairs' u organizaciji studenata pete godine Akademije dramske umjetnosti, koji će čitati irsku poeziju', najavila je Ljevak.

Irska - obećana zemlja u Zagrebu

Pod ovogodišnjom krilaticom 'Irska – obećana zemlja' tijekom sedam dana održat će se pedesetak književnih događanja a program razgovora o knjigama 'Zemlja podrijetla: Irska' otvara u ponedjeljak 16. svibnja irski dramatičar, romanopisac i pjesnik Sebastian Barry, koji se dvaput našao u užem izboru za nagradu Man Booker, dobitnik nagrade Costa i drugih istaknutih nagrada.

Irsku će kulturu i književnost predstaviti i John Connolly, autor poznatog krimi serijala o detektivu Charlieju Parkeru; David Park, jedan od najcjenjenijih suvremenih književnika Sjeverne Irske, te Eoin Colfer, poznati irski pisac znanstvene fantastike i knjiga za djecu, autor svjetskih uspješnica o Artemisu Fowlu.

Koordinatorica programa Ivana Bodrožić izrazila je zadovoljstvo što je festival već u svojem drugom izdanju poprimio obilježja tradicionalnog događanja. 'Ove nam godine dolazi nekoliko sjajnih irskih autora koji su nezaobilazni u predstavljanju suvremene irske proze', napomenula je.

Osim što će u svojem glavnom programu ugostiti neka od najjačih imena suvremene irske književnosti, ZBF će predstaviti i domaće autore, a bit će dodijeljena i 50 tisuća kuna vrijedna nagrada za najpopularniji roman godine iz biblioteke Balkan Noir.

Biblioteku koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih (ili regionalnih) autora pokrenuo je prije dvije godine list 24sata u suradnji s nekoliko velikih izdavača, Algoritmom, Nakladom Ljevak, V.B.Z.-om, Frakturom i Mozaikom knjiga. Ove godine na ZBF-u će biti predstavljen 20. roman iz edicije Balkan noir – svoju knjigu 'Poglavnikov pudl' predstavit će Edo Popović.

Glavni urednik 24sata i Expressa Goran Gavranović istaknuo je da se glasovanje ove godine odvija i online, koje počinje netom uoči početka festivala, 14. svibnja, ali i fizičkim glasovanjem ubacivanjem glasova u glasačke kutije za vrijeme trajanja samog festivala.

Kako je u prošloj godini u ediciji Balkan noir objavljeno čak 11 romana, uoči glasovanja žiri će među njima odabrati između četiri i šest onih među kojima će publika birati, kazao je Gavranović. Dodjela će biti 21. svibnja u sklopu festivala.

Bodrožić je istaknula kako je jedan od središnjih fokusa festivala upravo na jakim imenima domaće književne scene, pa će dio programa biti posvećen najzanimljivijim ostvarenjima domaćih autora nevezanih za žanr, dok će recentna hrvatska produkcija biti predstavljena kroz premijerne promocije relevantnih i aktualnih izdanja hrvatskih izdavača objavljenih u prvih pet mjeseci ove godine.

'Fokusirani smo na jačanje knjige i odgajanje publike promoviranjem hrvatskih pisaca pa je tako naša filozofija kao i prošle godine ista – želimo predstaviti nove knjige ponajboljih hrvatskih autora', kazala je Bodrožić.

Svoje će nove romane u programu 'Svježe i domaće' predstaviti Daša Drndić, Ivica Đikić, Olja Savičević Ivančević, Ivica Ivanišević i Marina Vujčić, Jasna Horvat, Milko Valent, Gordan Nuhanović, Veljko Barbieri, Edo Popović i Jasna Žmak, a dio programa posvećen je i najnovijim publicističkim djelima Nenada Polimca, Žarka Paića i Hrvoja Turkovića.

Tribine, dječja književnost, plesni, glazbeni i filmski program

Strani i domaći književni gosti sudjelovat će i u tribinama koje će propitivati važna pitanja vezana uz temu festivala; 'Od otoka svetaca preko Joycea i Becketta do danas', 'Irska borba za neovisnost - Stota obljetnica Uskrsnog ustanka: 1916.-2016.' i 'Keltski tigar, globalizacija i kultura: Irska jučer, danas, sutra'.

Program će se odvijati u Kulturnome klubu MUO-a, a voditelj tribina Kristijan Vujičić napomenuo je kako će to biti tribine koje izlaze iz granica uobičajenog suhoparnog diskursa, nastojeći šire progovoriti o fenomenima koji se tiču Irske, ali i o sličnostima i razlikama među društvima, promotrit će se stvari iz našega rakursa, a o svemu tome govorit će istaknuti i cijenjeni stručnjaci.

Kao i prošle godine, festival stavlja snažan naglasak na dječja prava i integriranje mladih u kulturni dio društva, pa je tako ponovno velik dio programa rezerviran za male i mlade čitatelje.

Program 'Miksano za male' predstavila je voditeljica dječjeg programa Ilona Posokhova, koja je napomenula kako će, osim s Wieslander i Colferom, djeca predškolske i najmlađe dobi moći na ZBF-u uživati i u druženju s nagrađivanom domaćom autoricom i ilustratoricom Ivanom Guljašević, ovogodišnjom dobitnicom Nagrade Grigor Vitez za ilustraciju, a tu su i radionice stripa i druženja s dječjim autorima Igorom Knižekom i Sveborom Vidmarom.

Ideja je festivala književnost učiniti sastavnim dijelom društvenog života pa tako literarni program prati i bogat popratni program koji je ove godine proširen i na filmske projekcije.

Filmski program obuhvatit će projekciju filma Jima Sheridana 'U ime oca' u MUO-u, u Kinu Tuškanac prikazat će se film 'Brooklyn', prema romanu Colma Toibina, a u sklopu 'Movie Timea' bit će prikazan i film 'The Rising', posvećen stogodišnjici Uskršenjega ustanka.

U povodu ZBF-a, prigodan filmski program pripremio je i Treći program Hrvatske radio-televizije, koji će prikazati dva irska filma, 'Poljupci' (2008.) redatelja Lancea Dalyja i 'Vjetar koji povija ječam' (2006.) Kena Loacha.

Bogat popratni program uključuje i nekoliko glazbenih gostiju, pa će tako goste zabavljati plesna skupina Irish Heart, koja se bavi tradicionalnim i modernim irskim plesom, glazbeni vokalno-gitarski duo Gentleman, te ekscentričan i eksplozivan bend Boys Don't cry.

Osim promocija književnih izdanja, festival će na prodaju po popularnim cijenama ponuditi veliki izbor najnovijih knjiga nakladnika Profila, Naklade Ljevak, Hena coma, Algoritma, Frakture, Planeta Zoe, Meandar Medie, Naklade Oceanmore, VBZ-a, Alfe, Sipra, Naše djece, Disputa, Durieuxa, Naklade Bošković, Mozaika knjiga, Školske knjige i Znanja.

Festival su podržali Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i veleposlanstvo Irske.