IZLOŽBA U MÜNCHENU

Zagonetne i mračne slike Davida Lyncha

14.11.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Slavni režiser David Lynch proteklih godina baš i ne iskazuje velik interes za povratak iza kamere, ali se zato posvetio svojoj prvoj umjetničkoj ljubavi – slikarstvu – što pokazuje i njegova izložba u Münchenu otvorena krajem listopada u Galeriji Karl Pfefferle

Od 'Inland Empirea' je prošlo šest godina i sve se čini da bi to mogao ostati posljednji dugometražni igrani film Davida Lyncha, koji u međuvremenu tek sporadično snima reklame i spotove te se mnogo više bavi meditacijom, dizajniranjem kafića i slikarstvom. Ovo potonje je predstavljeno na izložbi u Münchenu od 26. listopada do 22. prosinca u Galeriji Karl Pfefferle, koja izlaže nekoliko Lynchevih likovnih radova, čija tematika baš i neće razočarati ljubitelje režiserova filmskog opusa.

Prema kritičaru tjednika Die Zeit, Lyncheve slike 'podsjećaju na njegove rane filmske radove poput 'Eraserheada' te ih odlikuju 'zagonetnost i tama', što baš i nije iznenađujuće. Izložba nosi naziv 'It Happened at Night. Recent paintings and Drawings', a uz nju će biti održano nekoliko predavanja i diskusija o autorovu slikarskom radu.

Što se snimanja novog filma tiče, Lynch je ove godine izjavio da nema nikakvu dovoljno dobru ideju koja bi ga na to pokrenula pa kao zamjena mogu poslužiti njegove slike, s obzirom da treba podsjetiti da je slavni autor započeo svoju karijeru kao student slikarstva Pennsylvania Academy of Fine Arts u Philadelphiji.