AKCIJA TANJE DABO

Za opće dobro digla je kredit, kupila zemlju i sad je rasprodaje

21.06.2016 u 13:00

Tanja Dabo - Opće dobro

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tanja Dabo

Bionic
Reading

Vizualna umjetnica Tanja Dabo na Zagrebačkom salonu koji se održava do sredine srpnja u HDLU-u izlaže svoj rad nazvan 'Opće dobro', a riječ je o društveno angažiranom projektu kojem je cilj kroz niz akcija udružiti stanovnike Republike Hrvatske u stjecanju zajedničkog vlasništva nad zemljom. Dobit koju umjetnica obećava onima koji će se uključiti u njezinu akciju je isključivo duhovna, dok je ona u nju uložila svojih deset tisuća kuna

Tanja Dabo za izvedbu svog rada mjesecima je uz pomoć agencije za prodaju zemljišta i nekretnina tražila nekoliko tisuća idealnih kvadrata. Kupila je jednu veću parcelu u Lici od oko pet tisuća kvadrata, uz rijeku Dretulju. Za svoj pothvat podigla je nenamjenski kredit, a zemljište je platila deset tisuća kuna. Sada ga namjerava rasparcelirati i rasprodati nepoznatim državljanima RH, a s ciljem da sa suvlasnicima može koristiti cijelo zemljište jer će se svi koji izdvoje 50 kuna za 23 kvadrata (ukupno je 215 parcela na prodaju) morati potpisati da će zemljište ostaviti nekultivirano i prirodno te da ga ostali suvlasnici, ali i bilo tko na svijetu, mogu koristiti kao opće dobro.

'Rad 'Opće dobro' ima intenciju stvarati opću društvenu vrijednost kroz zajedničko vlasništvo. Zajedničkim privatnim vlasništvom možemo se oduprijeti diktaturi političkih centara moći. Možemo raditi za opće dobro', navodi Tanja Dabo koja ovim radom propituje otimanje općeg dobra u korist privatnog koje se provodi zloupotrebljavanjem naivnosti građana.


U razgovoru za tportal Dabo je istaknula kako je ovo njezina simbolična gesta, budući da ne može kupiti tvornicu i spasiti radna mjesta te konkretnije pomoći ljudima. 'Da, to je utopija, ja sam utopistica i idealistica', kaže nam. Prema okvirnom izračunu, ako i proda sve predviđene parcele, bit će na financijskom gubitku oko dvije tisuće kuna zbog kamata na kredit te plaćanja poreza.

Da ne bi bilo sumnje - 5.088 kvadratnih metara uz rukavac rijeke Dretulje u Plaškom upisano je u zemljišne knjige, a 31. svibnja 2016. prepisano je na Tanju Dabo i u zemljišnim knjigama navodi se pod brojem Z-5404/16 u Zemljišnoknjižnom odjelu u Ogulinu.