NOVA TEORIJA

Za Mozartovu smrt je kriva jaka upala grla

18.08.2009 u 16:24

Bionic
Reading

Za preranu smrt glazbenoga genija Wolfganga Amadeusa Mozarta kriva je jaka upala grla, izazvana streptokokom, smatraju znanstvenici

Misteriozna smrt Wolfganga Amadeusa Mozarta, koji je preminuo u dobi od samo 35 godina 1791. u Beču, dugo je mučila stručnjake. No, sudeći prema novoj teoriji stručnjaka sa Sveučilišta u Amsterdamu, za smrt slavnog kompozitora kriva je streptokokna upala grla. Prema zaključcima njihove studije, bakterija se proširila zahvativši bubrege te izazvala oticanje, zbog čega se Mozart ugušio i preminuo.

Prethodne teorije uključivale su trovanje, konzumaciju pokvarene svinjetine i reumatsku groznicu, dok su neki tvrdili da se austrijski glazbenik jednostavno previše iscrpljivao.

Znanstvenici Richard Zegers, Andreas Weigl i Andrew Steptoe su uspoređivali bilješke iz Mozartove povijesti bolesti u kojima su kao simptomi navedeni temperatura, osip, natečenost zglobova i oticanje. Proučili su više od 5.000 sličnih slučajeva između 1791. i 1793. godine te došli od zaključka da je edem bio treći najučestaliji uzrok smrti u to doba, uz tuberkulozu i pothranjenost, piše BBC.

Studija nizozemskih znanstvenika objavljena je u američkom medicinskom časopisu Annals of Internal Medicine.