SAJAM KNJIGA

VRIsak završava uz Florina Lăzărescu

14.05.2013 u 15:57

Bionic
Reading

Za kraj Riječkog sajma knjiga i festivala autora vRIsak, u Rijeku stiže Florin Lăzărescu, jedan od najpoznatijih i najzanimljivijih rumunjskih pisaca mlađe generacije

Posljednjeg dana Riječkog sajma knjiga i festivala autora – vRIsak u goste stiže Florin Lăzărescu, jedan od najpoznatijih i najzanimljivijih mlađih rumunjskih pisaca.

Lăzărescu je u svijetu poznat i kao scenarist nagrađivanih filmova 'novoga rumunjskog vala', a u Rijeci te potom i u Zagrebu (15. svibnja), predstavit će roman 'Naš posebni izvjestitelj'.

Za roman 'Naš posebni izvjestitelj' dobio je Nagradu za istočnoeuropsku književnost u Frankfurtu, a preveden je na njemački, francuski, talijanski, španjolski i druge jezike.

'Naš posebni izvjestitelj' neobična je, iz gotovo djetinje perspektive ispripovijedana priča o 'naivcima' koji kao da s kruške padaju u suvremeni svijet – tranzicijsku Rumunjsku na čijoj se svakodnevici ogledaju sav jad i bijeda nasilnog 'skoka u demokraciju'.

Spomenuti naivci, međutim, u svoj toj gunguli daleko najbolje prolaze; oni su, možda i intuitivno, prvi spoznali kako se bezbolno nositi s bizarnostima sustava: praveći se da ga do kraja ne razumiju. Groteskna plejada likova, poput islamskog fundamentalista koji teroristički povlači kočnice za zaustavljanje vlakova, farmera koji vrebaju NLO-e, u šumskoj izolaciji odraslih novinara i umišljenih kraljevića, zapliće se u najneočekivanije situacije koje graniče s fantastičnim, a najfantastičnija stvar je ta da je sve to itekako stvarno.

Predstavljanje romana 'Naš posebni izvjestitelj' održat će se u dvorani Filodrammatice u 19,30 sati, a u 21,30 u baru Pepe Rosso održat će se projekcija koju potpisuje Lăzărescu.

U srijedu, 15. svibnja u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održat će se zagrebačka promocija romana.