T-HTnagrada@msu.hr

Vrijeme je da upoznate Medvjedolava

20.03.2014 u 11:30

Bionic
Reading

Izložba T-HTnagrada@msu.hr, koja se otvara 28. ožujka u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti donosi radove 16 odabranih umjetnika. Upoznajte Marka Markovića, Igora Rufa, Neli Ružić i Silva Šarića

O radovima je pisala Leila Topić, članica Stručnog povjerenstva i autorica teksta u katalogu izložbe.

Marko Marković na izložbi se predstavlja s instalacijom 'Produkcija nasljedstva'. Instalacija se sastoji od zlatnika, zuba i dviju zlatnih linija povučenih na ogledalu, čime priziva gubitak obiteljskog to jest simboličkog naslijeđa prošlih ideologija.

'Duhovito, ali ne bez izvjesnog sarkazma, tako karakterističnog za Markovićeve radove, umjetnik, kao važne predmete obiteljske ostavštine, izabire zlatnik s likom Josipa Broza Tita, majčine pozlaćene zube te zlatni lančić i narukvicu dobivenu kao rođendanski poklon. Lančić i narukvica smrvljeni su u prah te ponuđeni na konzumiranje šmrkanjem, u obliku kokainskih, odnosno amfetaminskih linija. Kako i sam ističe, autor koristi zlato kao simbol bogatstva prevodeći ga i u svijet umjetnosti u kojem stvaralaštvo postaje robna marka ili naprosto uspješan biznis', navodi Leila Topić.

Marko Marković rođen je 1983. u Osijeku. Dosad je sudjelovao na brojnim izložbama, radionicama, festivalima i tribinama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nagrade Radoslav Putar 2011. za najboljeg mladog vizualnog umjetnika u Hrvatskoj. Trenutačno živi i radi u New Yorku u studiju Matthewa Barneyja kao dio umjetničkog produkcijskog tima.

Rad specifičnog imena 'Medvjedolav' umjetnika Igora Rufa donosi zanimljiv spoj skulpture i videoperformansa.

'Odmičući se od skulpture shvaćene na tradicionalan način, Rufa zanima dijalog koji će hibridna forma, nastala spajanjem skulpture i videodokumentacije umjetnikova performansa, uspostaviti s promatračem. Naime, kako sam bilježi, rad 'Medvjedolav' shvaća kao ekstenziju, umjetno stvoren organizam koji pospješuje kvalitete i proširuje mogućnosti djelovanja performera', piše Topić.

Igor Ruf rođen je 1984. u Virovitici, završio je srednju strojarsko-tehničku školu. Magistrirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Stjepana Gračana 2010. godine. Od 2012., radi kao asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu.

U svome radu nazvanom 'Bez riječi', Neli Ružić tematizira proizvodnju kolektivnih nacionalnih sjećanja koja su često u srazu s osobnim sjećanjima.

'Utišane i neizgovorene riječi, bilježi umjetnica, posljedica su ideoloških promjena koje su dodatno usložile tvorbu lokalnih identiteta. Kako bilo, onkraj nostalgije i sentimenta, umjetnica se kritički pozicionira prema nacionalnoj homogenizaciji društva iz devedesetih te ispravlja previd u politici pamćenja upravo snimkom pjevušenja i mrmljanja pjesme 'Marjane, Marjane', a što je izvodi umjetničin otac.'

Neli Ružić rođena je 1966. u Splitu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu te postdiplomski studij na Fakultetu umjetnosti UAEM u Meksiku. Iz Meksika se vratila 2012., otkad živi i radi u Splitu.

Tu je i osebujna ambijentalna instalacija 'Crna slika/Rozeta' Silva Šarića, a sastoji se od projekcije crnog kruga na crno platno kružnog oblika.

'Crna slika dodatnim oduzimanjem svjetla postaje crnjom, a plohi, odnosno slici, daje iluziju dubine. Posjetitelji koji se pojavljuju između izvora projekcije i slike ne remete taj odnos te autor bilježi kako u takvom poretku 'tijela bivaju izbrisana, postaju nevidljiva, baš kao i njihov položaj u društvu, stvarnosti i umjetnosti'.

Silvo Šarić rođen je 1965. godine u Puli. Diplomirao je kiparstvo na Odsjeku za likovne umjetnosti pri Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1990. u klasi profesora Josipa Diminića. Kao dobitnik stipendije ArtsLink boravio je na studijskom boravku u New Yorku i Bostonu 1998. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.