ZBOR IZ OSIJEKA

Vokalni ansambl Brevis nastupio u Carnegie Hallu

04.02.2013 u 20:15

Bionic
Reading

Dirigentica Antoaneta Radočaj Jerković predvodila je koncertni nastup Vokalnog ansambla Brevis iz Osijeka, koji se nedavno, 21. siječnja, dogodio u jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana svijeta, Carnegie Hall u New Yorku

Vokalni ansambl Brevis nastupio je u dva navrata u istoj koncertnoj večeri. U prvom dijelu koncerta u suradnji s međunarodnom zborskom postavom iz Australije i Amerike te uz pratnju simfonijskog orkestra DCINY, Brevis je izveo skladbu Karla Jenkinsa: The Armed Man, A Mass for Peace (dirgent: dr. Jonathan Griffith).

U drugom dijelu koncerta, Vokalni ansambl Brevis nastupio je samostalno pod dirigentskim vodstvom Antoanete Radočaj Jerković i uz klavirsku pratnju Davora Dedića s repertoarom hrvatskih zborskih skladbi. Program se sastojao od dijela skladatelja Josipa Hatzea, Borisa Papandopula i Slavka Zlatića. Također, zbor je izveo i skladbuAdiemus, Karla Jenkinsa koja je ujedno i bila razlogom poziva za sudjelovanje na ovom koncertu.

Naime, koncertna agencija Distinguished Concerts International New York uputila je u lipnju prošle godine poziv Vokalnom ansamblu Brevis za nastup u okviru koncerta posvećenog skladateljskom opusu Karla Jenkinsa, i to u svojstvu posebnih gostiju koncerta. Za poziv je zaslužna YouTube snimka skladbe Adiemus koju je Brevis izveo na Osječkom ljetu kulture 2010. godine.

Koncertu je nazočio i skladatelj koji je bio osobito zadovoljan njihovom izvedbom.

Vokalni ansambl Brevis predvođen svojim dugogodišnjim voditeljima Antoanetom Radočaj Jerković i Davorom Dedićem, jedan je od najboljih hrvatskih djevojačkih zborova. Osnovan je 1995. godine kao rezultat višegodišnjeg rada na području vokalnog obrazovanja djece i mladih Osijeka. Ansambl broji pedesetak članica u dobi od 14 do 26 godina. Sve članice ansambla su s glazbeno-vokalnim obrazovanjem započele kao djevojčice te su odrastanjem unutar edukativnih programa Glazbene radionice mladih Polifonija stjecale neophodno glazbeno iskustvo i razvijale svoje umjetničko-vokalne kvalitete.