NAGRADNJAČE

Vodimo vas u Kino Europa na 'Patersona', novi film kultnog redatelja Jima Jarmuscha

18.04.2017 u 12:55

Bionic
Reading

Tri je godine prošlo od Jarmuschova fantastičnog 'Samo ljubavnici preživljavaju', a romantična komedija 'Paterson', koja je imala svjetsku premijeru na Festivalu u Cannesu 2016., njegov je (sretni) 13. film

Sedam filmova Jima Jarmuscha nominirano je za Zlatnu palmu u Cannesu, a kritičari su još od najranijih filmova hvalili njegov minimalistički stil koji prikazuje realističan život u Americi. Uvijek originalan Jim Jarmusch ima sve više sljedbenika koji su s Patersonom došli na svoje jer su ustvrdili da je taj film sve ono što vole u umjetničkom pedigreu velikog redatelja.

U svom novom filmu 'Paterson' Jim Jarmusch otkrio je svoju najnježniju stranu, i to u istoimenu liku Patersonu, vozaču autobusa koji dijeli ime s gradom u kojem živi i radi, a njegov je život (samo naizgled!) jedna velika rutina. Svakog dana vozi dobro poznatu rutu, sluša razgovore putnika, u pauzama piše poeziju, popije točno jedno pivo u omiljenom kafiću i vraća se kući voljenoj Lauri, koja je za razliku od njega, vrckava, kreativna, puna snova i željna promjena. 

Kemija na ekranu između glumaca Adama Drivera (Paterson) i prekrasne Iranke Golshifteh Farahani (Laura) opipljiva je u svakom kadru, a njihov 'mi smo kao nebo i zemlja' odnos šarmantan i uvjerljiv. Zajednički život zaokružuje njihov četveronožni ljubimac, buldog Marvin (Nellie), koji je, iako je nestašno Patersonove stihove (dok je par bio u kinu) zubima razlomio u tisuće komadića, za svoju neodoljivu ulogu na Canneskom festivalu osvojio Pseću palmu.

Vizualna komedija poetične scenografije, unatoč jednostavnosti i polaganom razvoju priče, odiše mirom i srećom, onime za čime moderni čovjek u današnje vrijeme toliko žudi, a Jim Jarmusch je još jednom, bez eksperimenata, kroz 'obične' fragmente života i minuciozne uvrnute detalje, uz vjerodostojnost likova i situacija, stvorio ljubavni (a ne romantični) film u kojem se nakon svakog gledanja može okriti nešto novo što dosad nije bilo primijećeno.

'Paterson' je prošao zapaženo i kod svjetske kritičarske svite koja ga je stavila na baš svaku listu najboljih filmova godine, Vanityfair je istaknuo njegovu pametnu i dirljivu notu, Time pohvalio bravuroznu izvedbu glavnog glumca Adama Drivera, a Deadline ga je čak ushićeno proglasio remek-djelom.

Zamislite život u ritmu (Jarmuschove) poezije za ples, odgovorite na nagradno pitanje i osvojite ulaznice (2x2) za projekciju Patersona u kinu Europa u subotu 22. travnja u 21.15. Dobitnici su Krešo Šamec i Ana Bartula.