24. srpnja

Vodimo vas na predstavu 'Na rubu pameti' na 13. Ljetnim noćima Teatra EXIT

21.07.2022 u 14:36

Bionic
Reading

nedjelja 24.7. u 21:30 u Studiju EXIT (Gundulićeva 37/1)

  • TEKST: Miroslav Krleža
  • NASTAVNIK/MENTOR: red. prof. art. Tomislav Rališ
  • IGRA: Kristijan Petelin

Predstava je nastala u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti

O PREDSTAVI:

Monodrama Na rubu pameti u izvedbi Kristijana Petelina nastala prema klasiku Miroslava Krleže objavljenom 1938., premijerno je izvedena u travnju 2021. kao diplomski ispit iz Scenskog govora pod mentorstvom red. prof. art. Tomislava Rališa.

Radnja ove monodrame vrti se oko junaka romana kojemu Miroslav Krleža nije dao ime, već ga je odlučio oslovljavati „doktorom”, kojemu se život počinje urušavati nakon što prvi put odluči izgovoriti ono što zaista misli te, prilikom večere, svog poslodavca nazove kriminalcem i moralno bolesnim čovjekom.

Ljudska je glupost mračna snaga pod nama, to je kaotična sila pratvari pod nama koju ljudi još nisu svladali, ali koju će nadvladati ipak, izvan svake sumnje, a u tome i leži značenje ljudskog napretka: stepen pojedinih civilizacija stoji u obratnom omjeru sa stepe-nom ljudske gluposti.

(…)

Glupost je sama u sebe zaljubljena i njeno je samoljublje bezgranično.

(…)

Glupost je sestra mraka, glupost bi htjela da dvonožca ponovo vrati svojim četveronožnim rođacima u prirodi, glupost ne da čovjeku da otputuje na zvijezde, kao što mu sila teže ne da da leti.

Trajanje predstave: 60 min

Čitateljima tportala darujemo 1x2 ulaznice za predstavu NA RUBU PAMETI koja igra u Studiju EXIT (Gundulićeva 37/1) u nedjelju 24.7. u 21:30, a dobitnik je Biserka Bilić.