NAGRADNJAČA

Vodimo vas na izložbu Josipa Vanište

15.05.2013 u 09:49

Bionic
Reading

Krajem prošlog mjeseca u zagrebačkom MSU se otvorila izložba jednog od naših najznačajnijih i najzagonetnijih likovnih umjetnika druge polovice 20. stoljeća – Josipa Vanište (1924) - pod nazivom 'Ukidanje retrospektive'.

Josip Vaništa (Karlovac, 1924) jedan je od posljednjih velikih aktivnih umjetnika neoavangarde, odnosno druge avangarde koju u našem kontekstu čine tri umjetnička pokreta: EXAT 51 (1951-1956), Nove tendencije (1961-1973) i grupa Gorgona (1961-1965), kojoj je upravo Josip Vaništa bio duhovni otac i koju mnogi povjesničari umjetnosti i umjetnici smatraju originalnom i najutjecajnijom pojavom u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća.

Sam naziv izložbe 'Ukidanje retrospektive' referira se na naslov Vaništinog objekta - stola nazvanog 'Ukidanje perspektive' - a može se odnositi i na mnoge njegove crteže i radove u kojima Vaništa simbolički ukida prostornu perspektivu, odnosno iluziju treće dimenzije, a samim time i retrospektivu kao općeprihvaćen i konvencionalan način predstavljanja cjelokupnog umjetničkog opusa.

Na izložbi ćemo vidjeti presjek sedamdeset godina Vaništinog djelovanja, od najranijih ulja – Voće iz 1942. i Autoportreta iz 1943. - nastalih u gimnazijskim klupama u Karlovcu, pa sve do nedavno realiziranih i 'potpisanih' fotografskih instalacija, crteža i ulja.

Ukupno će biti predstavljeno više od 200 djela, slika, crteža, objekata, instalacija, kolaža, antičasopisa, pisama, filmova koji svjedoče o iznimnoj umjetničkoj osobnosti Josipa Vanište i istodobno govore o vizualnoj kulturi, književnosti, filozofiji i društvu druge polovice dvadesetoga stoljeća.

Više o izložbi pročitajte ovdje

Izložba će biti otvorena do 16. lipnja, a mi smo za svoje čitatelje pripremili 2x2 ulaznice!

Po dvije ulaznice za izložbu su osvojile:

Iva Bačić
Ina Stojić