CROATIE, LA VOICI

Više od 60 događanja na Festivalu Hrvatske u Francuskoj

04.06.2012 u 15:19

Bionic
Reading

U sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj, koji će se održavati od rujna do prosinca ove godine, bit će održano više od 60 događanja na 45 različitih lokacija, potvrđeno je iz Ministarstva kulture

U Ministarstvu kulture od 28 do 30. svibnja održan je treći sastanak Mješovitog organizacijskog odbora (Comité Mixte d’Organisation), prilikom kojeg su hrvatska i francuska strana potvrdile okvirni program Festivala Hrvatske u Francuskoj - Croatie, la voici, koji će se održati od rujna do prosinca 2012.

Program obuhvaća više od 60 događanja na 45 različitih lokacija, u suradnji s više od 30 najznačajnijih kulturnih institucija.

Hrvatska i francuska izbornica Seadeta Midžić i Isabelle Delage izrazile su svoje zadovoljstvo razvojem programa, u kojem se osim kulturnih događanja, nalaze i projekti iz drugih područja - obrazovanja, turizma, gospodarstva, diplomacije, sporta i znanosti.

Posebno je istaknuta suradnja s velikim festivalima poput Festival d’Automne, FIAC, Mois de la photo, Nuit Blanche, dok se najznačajnijom novošću smatra nedavno potvrđena izložba 12 skulptura Ivana Meštrovića u Muzeju Rodin, čije će otvaranje 17. rujna označiti početak Festivala.

Svečano otvaranje Festivala bit će 9. listopada, u Muzeju Cluny, kada se očekuje da će predsjednici dviju zemalja otvoriti izložbu Hrvatske srednjovjekovne umjetnosti.

Na sastanku je potvrđeno kako će službena internetska stranica za francusku publiku, na adresi www.croatielavoici.com, biti aktivna početkom srpnja, gdje će se svakodnevno moći pregledavati novosti vezane uz Festival.

Hrvatska će javnost o zbivanjima i gostovanjima hrvatskih umjetnika i ukupnoj prezentaciji programa biti redovito informirana na posebno kreiranoj podstranici tportala.

Festival Hrvatske u Francuskoj 2012. godine velika je prilika za predstavljanje Republike Hrvatske i njezine jedinstvenosti, kao i raznolikosti u europskim okvirima.

S tim ciljem, iskorišteni su svi raspoloživi načini da se mobiliziraju ideje i projekti koji će doprinijeti vidljivosti Festivala, u rasponu od glazbe,stripa i dizajna do filma, književnosti, vizualnih umjetnosti, baštinskih projekata, plesa, kazališta.