OD 7. DO 16. RUJNA

Vinkovačke jeseni spremaju najveće kolo na svijetu

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 07.09.2012 18:50
  • Objavljeno 07.09.2012 u 17:23
Vinkovačke jeseni

Vinkovačke jeseni

Izvor: Promo fotografije / Autor: Vinkovačke jeseni

Iz svih krajeva Hrvatske, od Dalmacije do Vukovara, u Vinkovce kreću autobusi s kulturno-umjetničkim društvima, plesačima, tamburašima i tradicijskim nošnjama na jednu od najznačajnijih priredbi folklorne tradicije u zemlji

Na Vinkovačke jeseni doći će preko sto tisuća ljudi, ljubitelja folklora i zabave da bi pjevali i plesali po vinkovačkim ulicama s drvoredima kestena i lipa, uz Bosut, na nogometnom stadionu i pod šatorima. Uvertira počinje danas i trajat će tjedan dana sve do okupljanja u najvećem kolu na svijetu. Organizatori najavljuju da će na stadionu u tom kolu plesati tri i pol tisuće ljudi, što će po broju sudionika, svih u odabranim zavičajnim nošnjama, biti neviđena takva priredba.

'Poslat ćemo poruku zajedništva i slaganja, tradicije i kulture, a to je danas najvažnije kada se naša zemlja priprema za ulazak u Europsku uniju', rekla je Filipa Barun, asistentica za odnose s javnošću.

U gradu će nastati prilična gužva, s četiri puta više ljudi nego što je inače Vinkovčana. 'U svim glavnim ulicama zato smo postavili prikladne sadržaje gdje će se zabaviti s tamburaškim i plesačkim družinama', objašnjava Barun.

Od danas do srijede okupljanja će biti na Folklornim večerima, smotri preko 60 dječjih folklornih skupina i dječjem mimohodu ulicama, u četvrtak slijedi generalna proba za otvorenje i u petak otvorenje. U tom glavnom zabavno scenskom programu defilirat će djevojke s etno frizurama, Vinkovački šokački rodovi, mažoretkinje i neizostavna limena glazba.

U subotu se održava prvi dio državne smotre folklora, koja se nastavlja sutradan u nedjelju nakon svečanog mimohoda sudionika u kojem će se ponovno predstaviti 80 KUD-ova.

Za noćne sate organizatori su primijenili načelo 'za svakoga po nešto', stoga nastupaju Giuliano, Hladno pivo i klapa Intrade i na završnom humanitarnom koncertu Miroslav Škoro. Prihod od ulaznica, koje za odrasle stoje 10, a za djecu pet kuna, namijenjen je udrugama za pomoć osobama s invaliditetom Bubamara i Vjera i svjetlo.

Filipa Barun kaže da je sve sudionike nemoguće pobrojati. Tek okvirno, 80 društava u svečanom mimohodu, 60 na folklornim večerima i 60 dječjih skupina. Očito zato priređuju najveće kolo kako bi barem dio imali odjednom na oku i zabilježili kao rekord za buduće nastupe.

Prijenos manifestacije prvi puta moguće je pratiti i putem web stranice organizatora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi