'NITKO NIJE OTOK'

Video koji propituje kako je živjeti u tišini i mraku izolacije

17.06.2013 u 14:03

  • +5

Nitko nije otok

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dodir

Bionic
Reading

Misli, želje, snovi i nadanja šestero gluhoslijepih protagonista osvanut će u kratkom filmu 'Nitko nije otok' španjolskog umjetnika Pabla Serreta de Ene na Medijskoj fasadi MSU-a

Uoči Međunarodnog tjedna Helen Keller – tjedna svjesnosti o gluhosljepoći, koji se obilježava od 24. do 28. lipnja 2013. u čast gluhoslijepe američke književnice i aktivistice Helen Keller, na Medijskoj fasadi MSU-a, prikazat će se rad 'Nitko nije otok', umjetnika Pabla Serreta de Ene.

'Tijekom rezidencijalnog boravka u MSU, krajem 2012, španjolski umjetnik mlađeg naraštaja Pablo Serret de Ena koncipirao je kratki film naslovljen 'Nitko nije otok'. Naslov je preuzet iz Meditacija Johna Donna jer je umjetnik smatrao osobito važnim istaknuti potrebu za međuljudskim vezama i komunikacijom.

Naime, video je sniman u suradnji s članovima hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba DODIR, koji su, nakon što su upoznali umjetnika i družili se neko vrijeme s njim, pristali doći u studijo Muzeja i stati ispred Pablove kamere.

Umjetnik je želio saznati kako se slijepi, slabovidni, gluhi i nagluhi osjećaju u svakodnevnom životu budući da okolinu percipiraju i doživljavaju drugačije od većine te im je komuniciranje specifično. Razgovarajući iz dana u dan s članovima DODIRA-a, zanimalo ga je kako vide boje, kako izgledaju njihovi snovi, žale li za nečim, kako provode dane, o čemu maštaju…

Istodobno, iznenadila ga je inicijalna spoznaja da ljudi s kojima želi razgovarati ne mogu komunicirati bez prevoditelja. Stoga su prevoditeljice znakovnog jezika (anđeli u crnom - kako ih zovu) bile važan čimbenik tijekom čitavog projekta, jer su umjetniku tumačile i prevodile poruke šestoro protagonista ovog videa. Umjetnike je misli, želje, snove i nadanja šestoro protagonista učinio vidljivima u javnom prostoru, naglašavajući njihovu želju za kvalitetnijim samostalnim životom i lakšim uključivanjem u društvo.

Video 'Nitko nije otok' ponajprije je namijenjen javnom prostoru, užurbanim građanima koji prolaze ispred Muzeja, čekaju autobus ili piju kavu ispred obližnjeg shopping malla. Oni vjerojatno ne razmišljaju o tome kako je živjeti u tišini i mraku izolacije', napisala je kustosica Leila Topić

Rad će biti predstavljen 20. lipnja u 21 sat ispred MSZ-a, a bit će projiciran na Medijskoj fasadi, odnosno ekranu koji se proteže čitavim zapadnim dijelom zgrade.