'EX NIHILO'

Vice Tomasović otvara izložbu kojom nudi svoje viđenje nastanka svijeta

14.03.2018 u 12:10

Bionic
Reading

Omiški umjetnik i predsjednik splitskog HULU-a Vice Tomasović 15. ožujka u Galeriji svetog Krševana u Šibeniku otvara izložbu 'Ex nihilo', kojom propituje nastanak svijeta ni iz čega

Radi li se o viziji budućnosti ili o prapovijesti, pita u predgovoru izložbe kustos Anđelko Mihanović te objašnjava da 'Ex nihilo' Vice Tomasovića 'propituje službene paradigme postanka svijeta'.

Prema autoru, riječ je o 'postmitološkim modelima postanka':

'Te biljne životinje koje nazivam Homoherbama predstavljaju teoretski model živoga bića koje je moglo postojati u zemaljskoj prošlosti, a iz kojega evolucijskim stablom nastaju suvremene biljke, životinje i na kraju ljudi', kaže Tomasović koji je na seriji slika 'Ex nihilo' radio najduže i najintenzivnije. U dijelovima ju je izlagao najprije 2014. u Omišu, a zatim i u Zagrebu, Puli, Dubrovniku, Varaždinu i Koprivnici.

Od brojnih inspiracija za velika platna prepuna začudnih bića, kojih na slici zna biti i preko tisuću, Tomasović ističe romanički Horror vacui, odnosno 'strah od praznog prostora' u kiparstvu i iluminaciji, zbog kojega su se kadrovi pretrpavali likovima.

Vice Tomasović (Omiš, 1986.) pripadnik je splitskog kruga mlade hrvatske umjetnosti. Diplomirao je likovnu kulturu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Predsjednik je HULU-a Split, osnivač i ravnatelj festivala Almissa Open Air u Omišu te voditelj splitskog Salona Galić. Dobitnik je više priznanja za umjetnički autorski rad. Živi i radi u Splitu i Omišu.

Izložba 'Ex nihilo' otvara se 15. ožujka u 19 sati u Galeriji svetog Krševana u Šibeniku.